Ohroženým dětem by nově měly pomáhat neziskové organizace

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje změny v péči o zneužívané, týrané či jinak ohrožené děti. Případy by místo sociálních odborů úřadů nově řešily neziskové organizace, specializované právě na tuto problematiku. Příslušná novela vychází z praxe zemí EU. Nyní je v připomínkovém řízení, na vládu by měla přijít v dubnu. Změna by měla platit od ledna 2012.

Důvod je jasný. Na jednoho sociálního pracovníka připadá v současnosti až 350 rodin. Ti pak nestíhají všechny případy důkladně řešit. Jedním z posledních mediálně známých případů je Dominik, jehož rodiče brutálně týrali. Ačkoliv už v roce 2008 podezření na týrání vyšetřovala policie, sociálka zasáhla až loni. Dominikovi rodiče navíc byli už jednou za týrání odsouzeni.

Úředníci navíc působí na rodiny často spíše represivně, a nejsou tak pro ně podporujícím partnerem v řešení problému. „Chceme, aby si sociální pracovníci přímo objednávali služby, které jim budou poskytovat neziskové organizace,“ uvedl ředitel odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva práce a sociálních věcí Miroslav Macela.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Nově by tak pro každé dítě, které bude vyžadovat určitou ochranu, měl být zpracován individuální plán. Sociální pracovníci si ale budou moci najmout jen ty organizace, které jsou akreditované a mají za sebou prokazatelnou práci s dětmi.

S novelou zákona řada odborů sociální péče nesouhlasí. Nelíbí se jim, že by se měl do jejich práce zapojovat někdo další. Pro jsou hlavně ti, kteří s neziskovkami spolupracují již dnes.

Týrání
Zdroj: ČT24