V radě hlavního města by mohli zasednout Šťastný i Hulinský

Praha – Do rady hlavního města by mohli být zvoleni šéf pražské ODS Boris Šťastný a šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Po dvouhodinovém jednání zastupitelských klubů obou stran to uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) – ten přitom ještě dopoledne tuto možnost označoval jen za návrh jednotlivců a tvrdil, že tyto snahy zastavil.

Kvůli jednání zastupitelských klubů bylo na více než dvě hodiny přerušeno jednání zastupitelstva. Následně se k návrhu na zvolení Hulinského a Šťastného přihlásil i sám primátor. „Předložil jsem jej jako úvahu o politickém řešení složité situace, ve které nyní jsme. Oba pánové se musí rozhodnout,“ uvedl Svoboda. Podle něj se kluby musely sejít kvůli informacím, které unikají do médií.   

Rada hlavního města je ze zákona 11členná, v současnosti ale úřaduje jen devět radních - pět křesel má ODS a čtyři ČSSD. Jedno místo totiž koalice nabízela volebnímu lídrovi TOP 09 Zdeňku Tůmovi, který ho ale odmítl. Zastupitelstvo proto na podzim do rady zvolilo i Šťastného, aby byl obsazen plný počet členů, ten ale podle dohody krátce nato rezignoval. Další radní Lukáš Plachý (ČSSD) pak rezignoval několik dní po svém zvolení kvůli podezření, že spolustraníkovi nabízel úplatek.

Svoboda dnes na zastupitelstvu řekl, že koalice znovu nabídne křeslo TOP 09. Pokud opozice odmítne, bude muset koalice místa v radě obsadit. Novinářům pak řekl, že do příštího jednání zastupitelstva, které bude za měsíc, by se situace mohla vyřešit. Podle Svobody by ale jedno místo mělo patřit ODS a jedno ČSSD. Tím by měli občanští demokraté v radě šest křesel, sociální demokraté pět.  

Primátor se také ohradil proti tomu, že by Šťastný a Hulinský mohli patřit mezi takzvané staré tváře. „Šťastný je nová tvář v našem týmu a pan předseda Hulinský je člověk, kterého všichni známe. A navíc je za sociální demokracii, takže vůbec nepatří mezi ty, kteří byli označováni za staré a nové,“ poznamenal primátor. Už při sestavování koalice po říjnových volbách Svoboda trval na tom, že v radě nebudou sedět tváře spojené s minulým vedením města. Právě Hulinský za minulého vedení získal posty ve statutárních orgánech městských společností, za což pobíral milionové odměny.