Na Žďákovský most nevjedou kamiony celý rok

Kostelec nad Vltavou (Písecko) – Dostat se přes Vltavu jižně od Kamýku a severně od Zvíkova skoro nejde. Žďákovský most, který překonává orlickou přehradní nádrž, je už rok uzavřen pro kamiony a těžká nákladní auta. Může se ale stát, že po něm neprojede už vůbec nikdo. Most je v havarijním stavu, opravit by ho měl správce silnice I. třídy, která po něm vede – státní Ředitelství silnic a dálnic. Úřad však na opravu nemá peníze. Tím se zhoršuje nejenom stav mostu, ale také objízdných tras, po kterých teď kamiony jezdí. Vedou po krajských a obecních silnicích, které na těžkou dopravu nejsou připraveny.

Vlivem těžké dopravy na trasách, kudy se objíždí Žďákovský most, nepraskají pouze silnice, ale také domy. V Sobědraži se nikdy ploty podél silnice neopravovaly tak často jako v posledním roce. Zánovní silnice má zničené krajnice  a  lidé se bojí poslat děti na autobusovou zastávku. „Když jede kamion, děti nemají kam uhnout,“ vysvětlila obyvatelka Sobědraže Galina Štrblíková. Na dalším místě objízdné trasy – v křižovatce u Zvíkovského Podhradí – už umírali lidé. Na místě se stala celá řada těžkých havárií.

Oficiální objízdná trasa přitom vede jinudy, na silnice přes Sobědraž a Zvíkovské Podhradí kamiony dokonce nesmějí. Tato alternativa je ale mnohem kratší, navíc nevede po placené komunikaci, a tak řidiči kamionů neváhají a jezdí tudy zákazu navzdory.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Stát ale není schopen zajistit opravu původní silnice ani udržet kamiony na vyhlášené objízdné trase. V dohledné době se nejspíš nic nezmění. „Už v loňském roce jsme měli jasný příslib od ŘSD, že stavba začne v roce 2011. Pro nás je děsivá  informace, že ŘSD ještě nemá peníze vyčleněné a nezná přesně termín,“ postěžoval si jihočeský krajský radní Martin Kuba.

Téměř půlmiliardovou rekonstrukci Žďákovského mostu nyní stát odložil na další rok. Jestli to tak ale bude, nikdo neví. „Pokud budeme mít v rozpočtu roku 2012 přidělené finanční prostředky, tak bychom první etapu těch oprav chtěli zahájit ve stavební sezoně příštího roku,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.