ODS rukuje proti lékařské komoře, členství má být dobrovolné

Praha – Občanští demokraté přišli s úmyslem zrušit povinné členství pro všech 45 tisíc doktorů v České lékařské komoře (ČLK). ODS má za to, že se z ČLK stala odborová organizace, která zneužívá své postavení a neplní funkci garanta kvality a etiky lékařské péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i Věci veřejné se této možnosti nebrání, jsou připraveni o ní jednat. Prezident komory Milan Kubek obvinil ODS z toho, že chce komoru zničit. ODS chce svůj návrh předložit na jednání koalice během dvou měsíců.

„Přinese to svobodu a právo volby každému lékaři, jestli chce být účasten instituce, která mu dnes nic nepřináší,“ prohlásil poslanec ODS Marek Šnajdr. ODS chce nahradit povinné členství v komoře povinnou registrací. Lékařům by to na jedné straně přineslo více svobody, ale i mnohem nižší poplatky. Nepovinná komora by ale na druhou stranu oslabila postavení lékařů ve zdravotnictví a obtížněji by hájila jejich zájmy.

Prezident ČLK Milan Kubek:

„Česká lékařská komora plní roli garanta kvality lékařské péče nezávislého na státu.“

Prezident ČLK Milan Kubek tvrdí, že snaha ODS zrušit povinné členství v komoře je pomsta za akci Děkujeme, odcházíme. Během ní se totiž komora postavila na stranu protestujících odborářů. „Netajili jsme se tím, že je zde skupina politiků, kteří se snažili zabránit dohodě v rámci Děkujeme, odcházíme za každou cenu, protože se chystali levně privatizovat nemocnice, které by byly personálně zdevastované. Pokud se zvýší platy lékařů, méně peněz zbude na nejrůznější kšefty, a to některým vadí,“ uvedl v Událostech, komentářích Kubek.

Poslanec Marek Šnajdr:

„Jestli zde máme organizaci, která před měsícem říkala, že pokud nebudou spojeny platové požadavky, tak lidé budou umírat, nevěřím tomu, že je schopna hájit zájmy pacientů skutečně a nezávisle.“

„Každý, kdo chce prosazovat své ryze subjektivní soukromé zájmy, tak se zaštituje pacientem, a v posledních měsících se zaštiťuje i korupcí,“kontroval Šnajdr. Argumentace, že ODS trestá ČLK je podle něj prvoplánový. Dodal, že diskusi o zrušení povinného členství chtěl otevřít již dříve, právě akce Děkujeme, odcházíme ji ale oddálila.

Kubek: Budou trpět pacienti

Podle Kubka by na nepovinné členství v komoře doplatili především pacienti. „Pacienti by si nemohli bezplatně stěžovat komoře, neměli by zastání proti lékařům, kteří poskytují péči neetickým způsobem, protože komora je jediná instituce, která může postihovat etická pochybení,“ jmenoval pro ČT jeden z protiargumentů Kubek s tím, že ročně řeší 2000 stížností ze strany pacientů.

Šnajdr: Ochranu převezme stát

Podle Šnajdra ovšem má ovšem vláda v plánu připravit zákon o službách, který by posílil postavení samotného pacienta a zvýšil jeho ochranu. Garantem by měl být přímo stát. Poslanec navíc upozornil, že dnes v Česku existuje řada dalších lékařských organizací, jako např. Sdružení praktických lékařů, které ovšem fungují na dobrovolné bázi.

Podle kritiků současného vedení komory jde šéfům lékařské organizace jen o politický vliv a o peníze. „Odpůrci změny se bojí, že by odliv byl veliký. Bojí se o příspěvky a o peníze,“ soudí praktický lékař Jan Jelínek. Jak Věci veřejné, tak i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) jsou o návrhu ODS ochotni jednat. „Komora už dlouho nefunguje jako stavovská organizace,“ prezentoval postoj resortu zdravotnictví jeho mluvčí Vlastimil Sršeň.

  • Nepovinné členství v ČLK autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2435/243500.jpg
  • Marek Šnajdr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2259/225868.jpg