Oprava silnice zkomplikuje dopravu u Jablonce nad Jizerou

Jablonec nad Jizerou (Semilsko) - Dopravu na Semilsku zkomplikuje ode dneška oprava frekventované silnice I/14 u Jablonce nad Jizerou, kde budou provoz kyvadlově řídit semafory. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny bude silnice úplně uzavřena a neprůjezdný úsek objedou přes Kořenov, Příchovice a Vysoké nad Jizerou. Práce by měly být hotové do konce května.

Na silnici I/14 od Harrachova na Jilemnici a Vrchlabí to není první omezení. Frekventovaná silnice, po které denně projede až 10 000 automobilů, je sevřená mezi skalami a řekou, práce na opravě komunikace, opěrných zdí či sanacích skal se dělají každoročně. Miliony se do oprav investovaly po povodních v roce 2007, kdy rozvodněná Jizera narušila opěrné zdi. Každý rok tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na opravy dává 20 až 30 milionů korun.

Silnice ale potřebuje kompletní rekonstrukci, jejíž náklady dosáhnou 300 milionů korun. Zatím není jasné, zda se peníze na nákladnou akci v rozpočtu ŘSD najdou.

Letos se zatím v Libereckém kraji pokračuje jen ve stavbách, které už byly zahájené. Staví se silnice I/35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou a dokončuje se mimoúrovňová křižovatka na silnici I/9 v Sosnové na Českolipsku. ŘSD má ale v Libereckém kraji v zásobě další projekty za miliardy korun.