Na přejezdech nepřežili nehody od začátku roku tři lidé

Praha - Za první tři měsíce zemřeli při nehodách na železničních přejezdech tři lidé, což je nejméně od roku 2008. Celkový počet zraněných se ale výrazně zvýšil. Přispěla k tomu především tragická nehoda vlaku s kamionem, která se stala ve středu na Opavsku, informoval o tom Martin Drápal z Drážní inspekce. Všechny tři smrtelné nehody se staly v Olomouckém kraji na železničních přejezdech zabezpečených světelnou výstražnou signalizací (bez závor), která byla v době nehody v činnosti, uvedla Drážní inspekce

Oproti mimořádně tragickému začátku loňského roku poklesl letos počet úmrtí o 80 procent.

Oproti stejnému období loňského roku se zhruba o polovinu snížil počet nehod na železničních přejezdech. Počet zraněných se podle inspekce přesto zvýšil téměř o 45 procent. Záchranáři museli ošetřit 42 lidí. Do statistik se zapsala především havárie z Opavska, kdy se ve středu na přejezdu ve Velkých Hošticích srazil vlak a kamion. Převážně lehká zranění utrpělo 26 lidí.

Neubývá ani případů, při nichž vlak srazí člověka přímo v kolejišti. Inspekce zaznamenala 63 takových událostí. Třeba na konci ledna zahynuli na trati mezi Havířovem a Českým Těšínem pod vlakem najednou hned dva muži.

Drážní inspekce vítá pozitivní vývoj v počtu mimořádných událostí i následky s nimi spojenými, přesto však upozorňuje na rizika spojená s pohybem v okolí železnice, která mohou přinést následky nejvážnější, a to smrt.

Nehody na železničních přejezdech za 1.čtvrtletí
Zdroj: ČT24/Drážní inspekce