Strany zveřejnily hospodaření, ODS chybí 222 milionů

Praha - Politické strany zveřejnily svoje účty za minulý rok, který provázely hned troje volby. Nejvíc poznamenaly stranickou pokladnu občanských a sociálních demokratů. Hospodaření obou stran skončilo v minusu. Ve ztrátě je i nejmenší koaliční strana - Věci veřejné. Naopak TOP 09 si připsala zisk. Stabilní finance hlásí i komunisté, kteří zakončili rok se ziskem 14,5 milionu. Dluhy se pomalu daří splácet lidovcům. KDU-ČSL nyní dluží 37 milionů korun, což je o dvacet míň než na konci roku 2009.

ODS vydala v loňském roce na volby víc než půl miliardy korun a skončila ve ztrátě 222 milionů korun. Sociální demokraté do svých kampaní investovali 270 milionů, na konci jim pak v pokladně chybělo 67 milionů korun. „Ve ztrátě jsme byli proto, že jsme utratili více, než kolik jsme si vydělali,“ řekl ČT místopředseda strany Martin Starec (ČSSD). ČSSD už ale podle něj více než půl roku realizuje úsporný plán a snaží se rozpočet vyrovnat. Příjmy strany sice v roce 2010 převýšily výdaje, sociální demokraté ale zároveň mají dluh 325 milionů korun vůči akciové společnosti Cíl, kterou strana vlastní.

Největším sponzorem stran byl Zdeněk Bakala

ODS měla ke konci roku půjčky a úvěry za 80,4 milionu korun a šetří také. „Snižujeme náklady na provoz, snižujeme také mzdové výdaje,“ potvrdil tiskový mluvčí ODS Tomáš Bartovský. K lepšímu výsledku stranám nepomohly ani dary od sponzorů. Podnikatel Zdeněk Bakala například v první polovině roku věnoval ODS 15 milionů korun a podle Bartovského se tak stal největším sponzorem strany. „Druhým největším sponzorem byl hokejista Jaromír Jágr, který ODS věnoval 5,6 milionu korun,“ dodal mluvčí. 

Nejštědřejší sponzor byl Bakala i u TOP 09 a VV. TOP 09 od něj dostala osm milionů a jako jediná koaliční strana hospodařila se ziskem. Věcem veřejným podnikatel věnoval šest milionů. Straně ale přesto na konci roku chybělo dvanáct a půl milionu korun. „Věci veřejné budou v rámci co největší transparentnosti informace o svém hospodaření zveřejňovat každé čtvrtletí,“ uvedl poslanec Radim Vysloužil. Poprvé tak strana učiní na konci dubna, informaci by měla zveřejnit na svých internetových stránkách.

VV se dostaly kvůli nesplácení závazků do problémů letos v březnu, kdy na ně podala insolvenční návrh Médea a.s. mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. Celková pohledávka byla vyšší než 12 milionů korun. Spor skončil smírem a Soukup návrh stáhnul.

Petr Honzejk (HN):

„Deklarované výdaje na volby ve srovnání s tím, co pravděpodobně strany skutečně utratily, působí trochu jako aprílový žert.“

Podle redaktora Hospodářských novin Petra Honzejka ale strany ve skutečnosti za kampaně utratily mnohem více, než deklarují. ČSSD například uvedla, že za předvolební kampaně vydala o polovinu méně než ODS. „Celá země ale byla potažená oranžovým suknem a billboardy ČSSD byly téměř na každém rohu, těm údajům skutečně nemůže nikdo věřit,“ řekl redaktor ve Studiu ČT24. Podle marketingového experta Jakuba Horáka tak sociální demokraté buď nakupovali média za výrazně lepší ceny, nebo „část plnění za média pro sociální demokracii nešla ze stranického rozpočtu“.

„Není tajemstvím, že se to dělo vždycky, ale pokud se to dělo v takovém objemu, tak se musíme ptát, z jakých zdrojů ČSSD kampaň financovala,“ upozornil Honzejk. Sociální demokraté se ale nepřiznaným útratám brání. „Já vás nebudu zasvěcovat do vyjednávání o smluvních věcech, které se týkají čehokoli, to znamená i volební kampaně. Je tady nějaká nabídka, my máme nějaké předpoklady a jsme schopni se dohodnout,“ reagoval mluvčí ČSSD Starec.

Premiér Petr Nečas už dříve navrhoval, aby měly politické strany účty u České národní banky. Podle Honzejka by to sice černé financování omezilo, ale nijak zásadním způsobem: „Co víme například z kauzy Drobil, existují způsoby, jak dostat do stranických pokladen peníze z nejrůznějších rozpočtových fondů a státem vlastněných a řízených firem.“ Pomoci by podle něj mohlo ustanovení výdajových limitů na kampaně, které má i řada evropských zemí. Všechny výdaje na volební kampaň pak navíc musí jít na zvláštní účet, který je spravován mandatářem. Důvody, proč nezprůhlednit financování politických stran, se ale podle redaktora HN vždycky najdou.