Jmenuji se Dryml a přišel jsem do nemocnice udělat pořádek

Mladá Boleslav – Vladimír Dryml (ČSSD), jenž v mladoboleslavské nemocnici působí od pondělí jako poradce pro restrukturalizaci, dal hned primářům nůž na krk. Buďto sníží do dvou měsíců ztrátu na svých odděleních, nebo bude na jejich místa vypsán nový konkurz. Zároveň senátor plánuje reorganizaci a zdravotnické zařízení přitvrdí při jednáních s pojišťovnami. Drymla o to prý požádal hejtman David Rath (ČSSD), nemocnice má totiž potíže s hospodařením, loni vykázala ztrátu 30 milionů korun. Drymlova mise v nemocnici bude trvat pouze dva nebo tři měsíce. Za tu dobu chce ozdravit její hospodaření, aby se v co nejkratší době dostala z červených čísel.

V nemocnici je vyhrocená atmosféra, část pracovníků plánuje v úterý na půl hodiny přerušit práci. Důvodem jsou pochybnosti kolem tendru na výstavbu nového pavilonu interny. Protest má vypuknout v okamžiku, kdy bude hejtman Rath poklepávat na základní kámen dostavby nemocnice.

Vladimír Dryml na úvod tiskové konference:

„Dobrý den. Jmenuji se Dryml, Vladimír Dryml, a přišel jsem sem udělat pořádek.“

Dryml prohlásil, že nechápe, proč by měli zaměstnanci protestovat proti rozvoji nemocnice. Pokud jde o tendr, je podle něj zapotřebí nechat vše na kontrolních orgánech. Ředitel nemocnice Ladislav Horák v této souvislosti potvrdil, že kvůli výběrovému řízení bylo podáno několik trestních oznámení a nemocnici už navštívili kriminalisté, kteří si vyžádali některé dokumenty.

Hospodářské noviny napsaly, že společnost, jež má vybudovat nový pavilon interny s ambulancemi, lůžky, jednotkou intenzivní péče a podzemním parkovacím domem pro 130 aut, má vlastníky na Kypru a není vůbec stavební firmou. Na stavbu si bude muset najmout jinou společnost. Firma Neocity Ron, jež tendr vyhrála, zprávy médií odmítla. V prohlášení poukázala na to, že její mateřská firma Neocity Group je v Česku aktivní od roku 2005. Uvedla také, že většina významnějších realitních a stavebních firem má na každý svůj projekt kvůli standardizaci finančních toků samostatnou společnost. Dryml uvedl, že se stavební firmou, kterou vítěz tendru najal, má z minulosti negativní zkušenosti. Sestaví proto kontrolní skupinu, která bude na průběh prací dohlížet.