Korupce na státním zastupitelství? Manžel žalobkyně získal náhle půl milionu

Prachatice - Okresní státní zastupitelství v Prachaticích v čele s žalobkyní Miroslavou Prokešovou čelí podezření z korupce. Úřad pomohl podnikateli, který chtěl ošidit stát na daních. Na pokyn státního zastupitelství pak museli policisté jeho stíhání zastavit. Podnikatel posléze poslal na účet manžela žalobkyně půl milionu korun. Všichni zúčastnění ale tvrdí, že se jednalo o půjčku. Případ začalo prošetřovat už i Vrchní státní zastupitelství v Praze, které nyní vede trestní řízení. Případem se zabývá i Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality či ministerstvo spravedlnosti. Na kauzu upozornila Mladá fronta Dnes.

V polovině ledna roku 2010 zahájila prachatická policie stíhání místního podnikatele Bernarda Lainky. Podezírala ho, že po finančním úřadu neoprávněně žádal vrácení DPH ve výši 648 tisíc korun. Případ policie předala státnímu zástupci. Ten se ale rozhodl podnikatele neobžalovat, protože nenašel dostatek důkazů o tom, že se podnikatel dopustil úmyslného trestného činu krácení daní.

O čtyři měsíce přišlo na účet Miroslava Prokeše, policisty z nedalekých Českých Budějovic a manžela okresní státní zástupkyně, půl milionu korun, a to z účtu nedávno obviněného a očištěného Bernarda Lainky. Podle zjištění MF DNES, která případ dva měsíce mapovala, manželé Prokešovi v minulém roce neprodali žádnou nemovitost ani neudělali žádný větší obchod. „K tomu účtu mám dispoziční právo, je to půjčka‚“ tvrdí ale okresní státní zástupkyně Miroslava Prokešová.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce:

„Podobné kauzy samozřejmě poškozují a mohou nadále poškozovat jméno státního zastupitelství. Takovéto záležitosti nesmí být zameteny pod koberec, ale musí být vyšetřeny.“

Zástupkyně upozorňuje na to, že její manžel a Bernard Lainka jsou dlouholetí přátelé a že Lainkův případ nijak neovlivňovala. Mladá fronta však zjistila, že státní zástupkyně se na konci června 2010 zúčastnila v kanceláři ředitele prachatické policie schůzky, kde se probíral Lainkův spis. „Ano, tomu případu jsme se na tomto setkání okrajově věnovali,“ připouští Prokešová, která jako okresní státní zástupkyně byla na jednání nejvyšší autoritou.

Další účastník schůzky, ředitel prachatické policie Roman Rypáček, však hovoří poněkud jinak. „Lainka je jeden ze spisů, kdy jsme měli jiný právní názor než státní zastupitelství. Kvůli tomu se to řešilo na úrovni mé a paní okresní státní zástupkyně. A její právní názor byl diametrálně odlišný od toho našeho,“ říká policista Rypáček.

Podle informací MF DNES se policisté se státními zástupci pohádali. Policie si byla jistá, že má proti Lainkovi dostatečně silné důkazy, aby mohla ve stíhání pokračovat. Když se strany nedohodly, vyžádali si policisté pokyn k zastavení stíhání písemně. Místo toho, aby stíhání státní zastupitelství v čele s Prokešovou zastavilo samo, přinutilo k tomu policisty. Kdyby to udělali žalobci, riskovali by kontrolu nadřízeného státního zastupitelství, která by mohla přijít na případnou manipulaci. 

Miroslav Prokeš:

„Jsem policista a stát nám peníze ubírá, místo aby nám přidával. Chtěl jsem zaplatit úvěr a hypotéku, abych se dostal na normální stav v měsíci.“

Smlouvu na půjčku, výši úroku a splátkový kalendář Prokešová ukázat odmítá. „Ještě jsme nic nesplatili,“ přiznává. „Ale teď někdy máme první splátku,“ dodala. Jaký bude další osud Miroslavy Prokešové, není úplně jasné. Její přímý nadřízený, krajský státní zástupce Petr Dušek, se k případu nechce vyjadřovat s tím, že věc musí nejprve prošetřit.

Odměna
Zdroj: ČT24