Jaro je tu a s ním i dětské úrazy

Praha - S jarem a oteplením začíná přibývat dětských úrazů. Lékaři varují hlavně před zahradními bazény a jezírky. Tento týden zachraňovali hned dvě roční děti. Na Českobudějovicku se jim tonoucí dítě oživit nepodařilo. O den později spadla do poloprázdného bazénu u Říčan dívka, která doteď zůstává v nemocnici. Oba případy vyšetřuje policie. Dnes na Litoměřicku pokousal rotvajler dívku předškolního věku.

Počítače a televizi po dlouhých zimních měsících děti vyměňují za hřiště a zahrady. Právě ty jsou, hlavně pro ty nejmenší, plné nebezpečí. Třeba v podobě odkrytého bazénu. „Děti nemají zkušenost, že by k tomu bazénu neměly chodit, jsou neposedné a neposlechnou,“ řekl Viktor Rybáček, primář Záchranné služby Středočeského kraje.

Když dítě do vody spadne, začíná boj s časem. Čím déle se topí, tím menší je šance na jeho záchranu, po pěti minutách může být už jen jednoprocentní. Bazén i jezírko se přitom dají zabezpečit, a to plachtou, zastřešením nebo alarmem. „Když se dítě nebo jakýkoliv předmět potopí do bazénu, tak se hladina zvlní a alarm začne pískat,“ prohlásil Petr Soukup, vedoucí obchodu s bazény.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Ublížit si děti mohou ale i pod dozorem dospělých při běžných hrách s kamarády, kdy lezou na stromy, honí se po zahradě nebo jezdí na kole. Zvlášť obezřetní by měli rodiče být při oslavách nebo posezení s přáteli. Právě při těchto situacích se může snadno stát, že nad dětmi ztratí kontrolu.

Za smrt dítěte mohou rodiče zaplatit až šesti lety ve vězení

Rodiče si mnohdy ani neuvědomují, že jim v případě neštěstí za zavážné zranění nebo smrt dítěte hrozí soud a následně i vězení. „Může tam jít o trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kde rodičům hrozí trest odnětí svobody až do výše čtyř let,“ podotkla Markéta Johnová, mluvčí policie Praha-venkov. V případě smrti je to až šest let.

Soudy jsou k rodičům ale většinou mírnější, někdy od potrestání upustí úplně. I tak si ale třeba vloni vyslechl roční podmínku muž, kterému se utopil čtyřletý syn.

Rotvajler na Litoměřicku pokousal dívku

Dívku předškolního věku dnes dopoledne na dvoře domu u obce Mšené-lázně na Litoměřicku pokousal rotvajler. Dívka má poranění na rukou a v obličeji. Vrtulník ji převezl do pražské motolské nemocnice. Podle lékařů je její stav stabilizovaný, ale velmi vážný. Poranění v obličeji jsou tak rozsáhlá, že dívka zřejmě nebude vidět na jedno oko. Okolnosti napadení nyní vyšetřuje policie.