Před zúžením D1 denně stojí kilometrové kolony

Říčany – Zúžení dálnice D1 u Říčan z šesti pruhů na čtyři, snížení maximální povolené rychlosti i uzavírka frekventovaného jesenicko-říčanského mostu, který se rovněž musí objíždět po dálnici, způsobily na nejvytíženějším českém tahu velké nepříjemnosti. Mezi Prahou a Mirošovicemi se denně tvoří kolony dlouhé i několik kilometrů, řidiči přitom nemají naději na rychlé zlepšení. Ve stávajícím rozsahu potrvají omezení ještě dva týdny, v mírnější podobě bude provoz na dálnici u Říčan omezen až do konce roku.

V pátek odpoledne se na odjezdu z Prahy vytvořila šestikilometrová kolona, auta místo stotřicítkou odjížděla z metropole desetikilometrovou rychlostí. O mnoho rychleji se nejezdilo ani na objízdných trasách. Ty vedou přes Říčany a Mnichovice, resp. přes Jesenici a Velké Popovice. Naopak přes dálnici vede objízdná trasa pro ty, kdo chtějí projet po silnici II/101 z Jesenice do Říčan.

Provoz na dálnici D1 je razantně omezen především kvůli spěchu s demolicí starého mostu. Má být hotova 14. dubna, Ředitelství silnic a dálnic chce, aby další týden před Velikonocemi byla autostráda co nejlépe průjezdná. Přes snahu o rychlost nepracují dělníci na mostě v noci. Podle mluvčího společnosti Metrostav, která stavbu zajišťuje, to zakazují bezpečnostní předpisy.

Vstup Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)