Odpočet bodů na polygonu by měl zpřísnit

Praha – Podle dopravních psychologů je v Česku příliš snadné odmazat si body za přestupky za volantem. Potrestaní řidiči totiž mohou absolvovat jednodenní kurz, který přijde zhruba na čtyři tisíce korun, a tím si automaticky odečíst tři trestné body. Experti soudí, že školení jsou příliš obecná, řidiče nezbaví agresivity a nabyté zkušenosti rychle vyprchají.

Lektor kurzu během dopolední teorie vypráví například o bezpečnosti, rychlosti, předvídavosti. „Defenzivní myšlení, technika jízdy. Hlavní důraz na to uvědomění,“ popisuje dál školení provozovatel a lektor mosteckého polygonu Jiří Patera.

Odpolední jízdy jsou pak plné manévrů a brzdění. Jezdí se na rovině, v zatáčce i v kopci, na suchu i na vodě. „Řídím asi dvanáct let a je pravda, že spoustu věcí jsem se tady přiučil,“ říká jeden z 12 účastníků kurzu, kteří se přiblížili dvanácti trestným bodům na svém „řidičském kontě“.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Školení umaže řidičům tři body

Po kurzu si řidiči odmažou tři body. Tuto praxi pak mohou opakovat každý rok, a mnozí se tak na místo vracejí. „Nic novějšího tam není, pouze se opakuje trénink, zlepšuje se, zdokonaluje se,“ dodvává Patera.

Martin Kořán, místopředseda Asociace dopravních psychologů:

„Ponaučení je minimální. Zejména u mladších řidičů potom dochází k tomu, že když si vyzkouší jízdu na polygonu, tak se domnívají po skončení, že už zvládnou všechny situace.“

Ovšem Asociace dopravních psychologů považuje kurzy za neúčinné. Místo jednoho univerzálního školení navrhuje víc konkrétnějších, cílených na alkohol, rychlost, agresivitu nebo na přestupky, za které řidiči body nasbírali. „Určitě bych přivítal, aby tam bylo nějaké individuální posezení klienta, řekněme s dopravním psychologem,“ zdůraznil předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný.

Ministerstvo však s kritikou nesouhlasí, jak dokládají slova ředitele kabinetu ministra dopravy Karla Hanzelky: „Domníváme se, že kurz v tom jednodenním rozsahu zahrnuje vše potřebné.“ Největší hříšníci si navíc body neodečtou. Na cvičiště totiž smí jen ti, kteří mají na kontě nejvýš deset bodů a nenasbírali je za ty nejtěžší přestupky.

Tato pravidla platí jako pojistka proti silničním pirátům. Řadoví přestupkáři si mohou bodové „odpustky“ koupit na čtyřech místech: v Mostě, Sosnové, Ostravě a Jihlavě. Za dva a půl roku takto učinilo přes pět a půl tisíce lidí.

Na dálnici D11 u Dobřenic na Hradecku se 23. března před 09:30 srazila tři osobní auta a jedna dodávka.
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK