ODS chce vytvořit asociaci stínových hejtmanů

Ústí nad Labem - Občanští demokraté by rádi vytvořili asociaci stínových hejtmanů, která by se stala protipólem Asociace krajů ČR. Tu s výjimkou pražského primátora Bohuslava Svobody z ODS tvoří hejtmani z ČSSD a podle předsedy jihočeské ODS Martina Kuby je zpolitizovaná. Občanští demokraté by proto chtěli některé kroky vlády v regionech vysvětlovat prostřednictvím svých zástupců.

Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) pokládá případnou asociaci stínových hejtmanů za snahu odpoutat pozornost od problémů vlády Petra Nečase. „Nyní je ODS součástí čtyř krajských koalic v zemi. Proti čemu se chce vyhraňovat? Má navíc svého zástupce (pražského) primátora (Bohuslava) Svobodu přímo v Radě Asociace krajů, a tudíž má i všechny informace,“ řekl Hašek.

Šéf asociace Hašek: Ve srovnání s minulostí je o nás slyšet

ODS podle Haška hrála až do roku 2008 v Asociaci krajů hlavní úlohu. „O její práci a aktivitách nebylo na rozdíl od současnosti za časů hejtmanů z ODS slyšet,“ míní Hašek. Naopak za dominance ČSSD asociace podle něj zajistila desetileté financování železniční dopravy, pravidelně jedná s vládou a prezidentem a spolupracuje například s Agrární komorou, Potravinářskou komorou a Českomoravským fotbalovým svazem.

Krajský předseda ústecké ODS Jan Kubata na regionální ideové konferenci uvedl, že v tomto regionu se budou muset občanští demokraté stále soustředit i na očištění svého obrazu, který byl spojen s účelovým hromadným náborem členů. Stranu to podle něj poškodilo nejen v kraji. Tvrdí, že se podařilo tento trend zastavit, členská základna se v regionu zmenšila asi o 1 500 lidí. Velmi dobře podle něj už fungují i kvůli náborům zrušené a pak obnovené místní organizace na Mostecku a Děčínsku.

Michal Hašek
Zdroj: Igor Šejfr/ČTK
Vydáno pod