Rozhodnutí soudu komplikuje jarní úklid

Praha – Česká metropole začala stejně jako další města v republice s jarním úklidem ulic. I Praha navíc musela vyřešit nový problém, kdy lednový verdikt Nejvyššího soudu městům přikázal auta odtažená kvůli úklidu vracet zase zpátky na místo. Pražští radní si ale řekli, že raději nebudou odtahovat vůbec a proti verdiktu Nejvyšších soudců podali ústavní stížnost.

„Do doby řešení této ústavní stížnosti v rámci blokového čištění komunikací v Praze a chodníků tak nebudeme odtahovat, v případě, že to vozidlo nebude bránit například čištění výpustí,“ uvedl první náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD).

Pokud auto kanál blokuje, přijde operace - „zvednout, vyčistit a položit zpátky“. Pro novinku si správa služeb zavedla termín „technický úkon“ a kritizuje zdržení a práci navíc. „Musíme dobře zdokumentovat, kde vozidlo stálo. Musíme dobře zdokumentovat i naložení vozidla a musíme samozřejmě po ukončení čištění výpustí vozidlo vrátit na místo a zase všechno zdokumentovat,“ popsal ředitel Správy služeb hl. m. Prahy Josef Juránek.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Pokud řidič zaparkoval špatně, pokuta ho nemine

Sazba pro špatně parkujícího řidiče, který svoje auto nechal na dočasném zákazu zastavení, a navíc na kanálu, činí 920 korun. To ale není všechno, jak dokládá náměstek ředitele pražské městské policie Ludvík Klema: „Kromě technických záležitostí a poplatků hrozí danému řidiči za přestupek ještě bloková pokuta až do výše dvou tisíc korun.“

Totéž pořád platí i pro auta, která sice kanál neblokují, ale nerespektují zákaz zastavení. Nově si pro ně jejich majitelé nebudou muset dojet na odtahové parkoviště, ale zaplatí. Přitom jen za loňský rok tuto cestu absolvovalo skoro 18 tisíc pražských řidičů. Novou strategii čištění Prahy bez odtahů magistrát vyhodnotí po sedmi dnech a pak se rozhodne, jak bude postupovat dál.

Podobným rozhodováním procházejí i další města. Třeba Brno ještě v půlce března vozidla odtahovalo a nevracelo jako za starých časů. Rozhodnutí Nejvyššího soudu tak ignorovalo. Od příštího týdne ale většina brněnských městských částí bude auta i vracet zpátky. Řidiči si je ale mohou vyzvednou dřív, aby se vyhnuli dvojnásobné platbě až čtyři tisíce korun za odtah i za návrat.

Vydáno pod