Pražské radnice špatně investovaly, teď chtějí peníze zpět

Praha – Některým pražským obvodům hrozí, že přijdou o část ze stovek milionů, které chtěly zhodnotit prostřednictvím finanční společnosti Key Investments. Ta za získané peníze nakoupila dluhopisy častokrát prodělečných firem a nyní, když jí s pražskými městskými částmi doběhly smlouvy, peníze nemá. Potvrzuje se tak varování, které již před podpisem smluv směřovala k radnicím Česká národní banka.

Pražské městské části byly motivovány snahou zúročit své vklady. Radnice Prahy 6 firmě Key Investments svěřila 250 milionů, radnice Prahy 10 vedená Milanem Richterem a Prahy 13 řízená Davidem Vodrážkou pak Key Investments propůjčila každá po 200 milionech korun.

Zastupitel Prahy 13 podal na firmu žalobu

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Vedení městských částí nyní žádají své finance zpátky. „Městská část poté požádala společnost KI o převedení finančních prostředků na účet městské části,“ potvrdil tiskový mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka. Na svém účtu ale peníze stále nemá, a to i přesto, že lhůta uplynula investorům před třemi týdny - Key Investments měla peníze vyplatit krátce poté, co zastupitelé 9. března schválili rozpočet na letošní rok.

Zastupitel za Prahu 13 Libor Jirků (TOP 09) proto podal na společnosti trestní oznámení, zabývat se jím bude hospodářská kriminálka. „Ty podmínky byly dost nestandardní, smlouva nebyla projednána na finančním výboru,“ upozornil Jirků.

Podle informací, které se podařilo České televizi získat, se nyní uvažuje o záchranné variantě. Finanční skupina by mohla dluhopisy převést na obec, nebo je začít rozprodávat a peníze vracet postupně. Zda bude tato varianta uskutečnitelná, však není jisté. Key investments totiž častokrát investovala peníze radnic do nevýhodných projektů.

Za peníze Prahy 6 se nakoupily dluhopisy ztrátové firmy

Za peníze Prahy 6 nakoupila společnost dluhopisy ústecké firmy Via Chem Group; z její účetní uzávěrky za rok 2009 však vyplývá, že má celkovou konsolidovanou ztrátu přes miliardu korun a konsolidovaný vlastní kapitál minus 880 milionů.

Podle obchodníků s cennými papíry je nákup dluhopisů firmy s obrovskou ztrátou zvláštní postup. „Za takové situace to samozřejmě vypadá hrozně a dluhopisy by měly být oceněny zlomkem hodnoty. Záleží ale na tom, jakou má správce smlouvu s klientem i jaká byla historie emitenta dluhopisu,“ citoval server iDnes.cz Jana Tomaníka z Wood & Company.

Platební problémy Key Investments si navíc Praha 6 ověřila už loni na podzim, kdy ji zažádala o výplatu 235 milionů korun a většinu dostala teprve až po Novém roce.

Směla firma kupovat dluhopisy? Právníci to ověřují

Podle jednoho z najatých advokátů nebude nijak snadné ani vyjednávání radnic se společností o návratu peněz. „My máme za to, že by společnost Key Investments měla vrátit ty peněžní prostředky, které jsme jí svěřili, zřejmě je na druhé straně jiný výklad smlouvy,“ konstatoval právník Pavel Utěšený zastupující Prahu 13. Nyní právníci zkoumají, zda společnost podle smlouvy vůbec směla za obecní miliony dluhopisy nakoupit.

Právníci Prahy 13 a zástupci firmy se mají osobně poprvé sejít příští týden. Zástupci Key Investments zatím nechtějí být konkrétní, s čím do jednání půjdou. „Požadavky našich zákazníků řešíme standardně, mediální stanovisko k celé problematice připravujeme na nejbližší dny,“ řekl předseda představenstva a jednatel společnosti Daniel Brzkovský.

ČNB radnice varovala

O společnost Key Investments se ČNB zajímala už v minulosti. Za riskantní operace na kapitálových trzích a porušování pravidel od ní dostala víc než dvoumilionovou pokutu. „ČNB v minulosti opakovaně upozorňovala obce a města na to, aby při investování na kapitálových trzích investovaly obezřetně,“ podotknul mluvčí ČNB Marek Petruš. „Před podepsáním té smlouvy bylo zpracováno několik posudků, které podpořily možnost podepsání té smlouvy,“ hájí radnici Prahy 13 její mluvčí Truschka.

Key Investments je podle údajů na svém webu licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Firma se zaměřuje hlavně na poskytování investičních služeb. Key Investments v roce 2009 dostala za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu od ČNB pokutu dva miliony korun. Společnost v minulosti uskutečnila mimo jiné také obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse.

  • Finance autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243961.jpg
  • ČNB autor: Euro, Novák Tomáš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236612.jpg