Poslanci TOP 09 umožní konání schůze sněmovny kvůli Vondrovi

Praha - Případné nové mimořádné schůze sněmovny ke kauze společnosti ProMoPro spol. s.r.o. a ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) se poslanci TOP 09 podle šéfa svého klubu Petra Gazdíka velmi pravděpodobně nezúčastní. Gazdík se dnes takto vyjádřil v diskusním pořadu televize Prima. TOP 09 svou nepřítomností fakticky umožní konání této schůze, protože opozice v takovém případě při nižším počtu přítomných poslanců dokáže prosadit schválení jejího programu. Takový postup přitom ODS pokládá za porušení principů spolupráce v rámci koalice.

Jednu mimořádnou schůzi v souvislosti s předraženými zakázkami pro společnost ProMoPro v době českého předsednictví EU už opoziční ČSSD svolala. Koalice tehdy nepodpořila její program. Socialisté pak oznámili záměr vyvolat další mimořádnou schůzi na stejné téma.

Ovšem ostré spory mezi jednotlivými vládními stranami vynikly poté, co ministr Vondra, v době českého předsednictví za evropskou problematiku odpovědný vicepremiér, zřejmě nedodržel koaliční dohodu z předchozího večera o podobě svého omluvného vystoupení.

TOP 09 i VV vyzývaly Vondru k rezignaci

Poté TOP 09 i nejmenší vládní strana Věci veřejné Vondru vyzvaly k odstoupení. ODS se za svého místopředsedu Vondru postavila a upozornila na to, že jiné strany nemají co mluvit do jejích vnitřních věcí. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jehož podřízení okolnosti zakázek pro ProMoPro odkryli, pak koncem minulého týdne oznámil, že jeho strana „grilování“ ministra obrany v parlamentu umožní.

Podle Gazdíka TOP 09 neučiní nic, co by mohlo být vykládáno jako podpora ministra obrany: „My tímto přístupem učiníme to, co po nás ODS chce, a to je, abychom se nepletli do jejích vnitřních záležitostí. Takže my se nebudeme plést do vnitřních záležitostí ODS.“ Z ODS už zazněly hlasy, že by podobný postup byl porušením uzavřené koaliční smlouvy.

ODS je zásadně proji jednání koaličních představitelů

„Hlasování s opozicí či jen tichá podpora neúčastí v sále je samozřejmě nejen porušením koaliční smlouvy, ale i principů koaliční spolupráce,“ reagoval na  Gazdíkova slova předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Podotkl, že neví, zda jsou podobná vyjádření ze strany TOP 09 jen návodem pro opozici, či zda část vládní koalice přímo domlouvá konání mimořádné sněmovní schůze s ČSSD.

Vít Bárta:

„Nechceme jiného premiéra než Petra Nečase a nechceme, aby kauza ProMoPro vedla k tomu, že uvnitř ODS se vyrojí spousta osobností, o kterých se v médiích často říká, že jsou kmotry, zpátky ve vedení této strany.“

Vít Bárta, ministr dopravy a vlivný člen VV, dnes v televizi Prima připustil, že na jednáních vedení koaličních stran ve formátu K9 je v poslední době patrná „zásadní osobní antipatie“ mezi některými vyjednavači ostatních stran. Bárta ale také připomněl, že VV si už „nedokážou představit“ další projednávání kauzy ve sněmovně, a tak program mimořádné schůze nepodpoří. Podle ministra je velmi nepravděpodobné, že by v této věci změnil názor i poslanecký klub VV.