Lessy v OVM: Odbory mi nepomáhají odpolitizovat policii

Praha - Pod peticí požadující odvolání ministra vnitra Radka Johna se sešlo 35 180 podpisů. Její konkrétní výsledky představí policejní odbory v pondělí a v úterý ji předají premiérovi Petru Nečasovi. Předseda Nezávislého odborového svazu PČR Milan Štěpánek to dnes uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Odmítl zároveň výtku policejního prezidenta Petra Lessyho, že peticí jdou proti jeho snaze odpolitizovat policii.

Štěpánek dodal, že je věcí premiéra, jak s peticí naloží, a nechtěl upřesnit, zda budou policejní odbory podnikat další kroky. Nechceme po vzoru lékařů, dělat jakési Odejdeme 2 a napomáhat dalšímu snižování stavu policie, řekl Štěpánek. Nečas zatím na petici odmítl reagovat, Lessy s ní nesouhlasí, nicméně ji respektuje. Štěpánek odmítl Lessyho výtku, že by odboráři využili špatného klimatu v policii způsobeného rozsáhlými škrty. Petice podle něj vyšla ze špatných kroků ministra Johna.

Lessy je ve funkci 70. den, a má tak za sebou dvě třetiny doby hájení. Za nejhorší okamžik svého dosavadního působení označil dobu, kdy byl ustaven do funkce, a následné komentáře ke své osobě, s čímž se podle svých slov předtím nesetkal. Vyslovil nelibost také nad tím, že policie byla vtažena do velkých politických her, a vytkl odborářům, že mu nepomáhají v jeho snaze policii odpolitizovat.

Lessy minulý týden jmenoval čtyři náměstky, mezi nimiž je i Pavel Osvald. Ten byl členem komise, která před několika měsíci Lessyho na funkci policejního prezidenta doporučila. Lessy v Otázkách rozhodně odmítl, že by jeho krok byl snahou se novému náměstkovi revanšovat. Vysvětlil, že dodnes ani neví, zda pro něj Osvald hlasoval, a zdůraznil, že Pavel Osvald má policii co dát. „Jeho strategie a zmapování řady činností policie je pro mě obrovským stavebním materiálem. Policie není tak bohatá, že by měla takové desítky odborníků a že bychom si mohli dovolit hazardovat s tímto lidským potenciálem,“ zdůraznil Lessy na adresu nového náměstka.

Vydáno pod