Ministerstvo: Silnější skútr pro každého řidiče

Praha - Ministerstvo dopravy chce pustit lidi na silnější motorky. Zatímco s řidičákem na auto mohou lidé dnes usednout maximálně na nejslabší mopedy o obsahu padesát kubických centimetrů, příští rok už každý takový řidič bude moci řídit skútry o objemu 125 ccm. Ministerstvo tvrdí, že tak chce dostat víc skútrů do ulic měst. Odborníci ale varují, že silnější stroje pro nezkušené řidiče budou znamenat víc nehod.

Návrh přitom původně nevzešel od radních, ale z pravidel Evropské unie. „Je to běžné v jižních státech, ve Španělsku či Itálii. Proč to nedat i do českého práva?“ říká Karel Hanzelka z ministerstva dopravy.

Poslanci tak dostali na stůl zákon, podle kterého by každý, kdo má dnes řidičský průkaz skupiny B - tedy na osobní auta - mohl také řídit motorky o obsahu 125 kubických centimetrů s automatickou převodovkou. Tedy právě silnější a rychlejší skútry. „Důvod je městská doprava, bude to ekologičtější,“ dodává Hanzelka.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Igor Sirota, mluvčí společnosti ÚAMK:

„Největší riziko je, že když si představíte, že člověk umí řídit auto, ale nikdy neseděl na motorce.“

Resort má vidinu méně aut a lepšího parkování ve městech

Ministerstvo si slibuje méně aut na silnicích a lepší parkování v centrech. Ovšem návrh má i své stinné stránky. Zatímco padesátka jede zhruba maximálně padesát kilometrů v hodině, silnější stroje už klidně zvládnou i sto deset kilometrů za hodinu. To pak může být pro nezkušené řidiče hodně nebezpečné.

Ani česká města nejsou skútrům příliš nakloněná, což potvrzuje i profesionální řidič Daniel Burian. Po Praze vozí zákazníky posledních šest let a ukazuje, jak nebezpečné je centrum metropole: „Nebezpečný je, že někde auta vyjíždějí zprava, lidi třeba přibržďujou a nepodívaj se, že skútr je za nima a pak nastane takovej problém, že je nehoda.“

Navíc mnozí skútristé se proplétají kolonami, a riziko tak stoupá. „Tady je nebezpečí, že může přejíždět zprava doleva auto a nevšime si skútru a může ho srazit,“ vysvětluje Burian. Poslance čeká hlasování o skútrech v nejbližších měsících. Pokud zákon schválí, mohla by města v Česku vypadat jako ta italská už v příštím roce.

  • Piazza Venezia zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/744/74350.jpg
  • Dopravní zácpa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1013/101290.jpg