Bárta si prý kupuje loajalitu spolustraníků

Praha – Ministr dopravy a vlivný poslanec Věcí veřejných Vít Bárta si kupuje loajalitu svých spolustraníků a za slib mlčenlivosti údajně vyplácí 50 tisíc korun měsíčně. Informaci přinesl týdeník Respekt, který ve svém pondělním materiálu cituje poslance VV Jaroslava Škárku. Tentýž zákonodárce však takové tvrzení v rozhovoru pro ČT popřel a informaci Respektu jednoznačně odmítl i Vít Bárta. Lidovým novinám Škárka později vysvětlil, že šlo o mystifikaci a že si z novinářky vystřelil, když zjistil, že si jej tajně nahrává.

Týdeník Respekt své informace podkládá nahrávkou s plnou citací poslance a výkonného místopředsedy VV Jaroslava Škárky. Ten zde mj. říká: „Ano, od září dostávám měsíčně cash za loajalitu. Ta částka se blíží poslaneckému platu bez náhrad a znovu ji mám dostat právě dnes. Oficiálně to říct nemůžu, protože jak bych vysvětlil, že jsem to doteď bral.“

Škárka dále popisuje, že penězovod na úplatky za loajalitu a případné mlčení směřuje od ministra dopravy Víta Bárty. Peníze si dle vlastních slov vzal i sám Škárka, v obálce mu je měli nosit poslanci Radim Vysloužil a Michal Babák.

Reportáž Edity Horákové a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Škárka jako statutární zástupce VV podepisuje veškeré dokumenty týkající se chodu strany a má prý detailní přehled i o jejím financování. „Někteří sponzoři nejsou skutečnými sponzory a já o tom vím,“ prohlásil poslanec. Kdo by na sebe převzal takové riziko a proč by to dělal, už ale neupřesnil, napsal Respekt. Pokud poslanec peníze opravdu dostává, měl by je přiznávat v majetkovém přehledu poslance a zaplatit z nich daň. V opačném případě může být stíhán za daňový únik nebo ze spoluúčasti na praní špinavých peněz, a to stejně tak i Bárta.

Jaroslav Škárka:

„Nejde mi o to svrhnout pana Bártu a nechci ho nahradit, jen ho chci přimět k tomu, abychom společně tu politiku začali dělat jinak a lépe. Až když se to nepodaří, odejdu s kolegy z klubu.“

Bárta: S Jardou si sedneme a popovídáme

Všichni zúčastnění však po oslovení Českou televizí podobné informace odmítají. „Něco takového u nás ve straně nefunguje. Já mám na starosti stranickou kasu a na sto procent nikomu nic nevyplácíme,“ vyvrátil Škárkova tvrzení Babák. „Já kategoricky odmítám jakékoli takové nařčení,“ uvedl Bárta. „Já neumím dělat nic jiného, než si sednout s Jardou (Škárkou) a popovídat si o tom, co se vlastně stalo, a do té doby nebudu cokoliv komentovat,“ dodal ministr.

V rozhovoru pro ČT své výroky pro Respekt popřel i samotný poslanec. „Určitě žádné uplácení nefunguje, to kategoricky popírám. To mi připadá jako úplně mimo mísu. Zítra vydám nějaké tiskové prohlášení, protože text jsem samozřejmě neviděl a nevím, co z něj je a není pravda,“ reagoval Škárka.

Kdo je Jaroslav Škárka?

Čtyřicetiletý Jaroslav Škárka ve Věcech veřejných plní funkci výkonného (prvního) místopředsedy. Ve Věcech veřejných je od vzniku strany, do roku 2009 zastával funkci předsedy. Dnes patří mezi kritičtější hlasy uvnitř strany, prosazuje příklon k pravicovější politice a nepopírá možnost, že stranu opustí. V Poslanecké sněmovně zasedá v rozpočtovém a kontrolním výboru.

John: Budeme to řešit

V rozhovoru s Respektem se jistil žádostí o záruku anonymity. Novináři se ale rozhodli záznam kvůli závažným výrokům zveřejnit. „Máme nahrávky pana poslance Škárky, který to říká. Zároveň máme nahrávky někoho dalšího z VV, který ty informace také potvrzuje s tím, že na nich říká, že tyto peníze má brát více poslanců Věcí veřejných,“ uvedl redaktor Respektu Ondřej Kundra.

Škárkův výpad přišel v době, kdy Vít Bárta potvrdil svůj zájem kandidovat v květnu na post předsedy strany proti Radku Johnovi. „Jistě to budeme řešit, protože takovéto mystifikace opravdu neprospívají věci. Je to úplně absurdní,“ uvedl John. Kvůli vnitrostranickému napětí svolala poslankyně Kristýna Kočí na příští týden mimořádnou schůzi poslaneckého klubu.

Humlův dopis: Necháte-li se koupit, jste loutky

Jedná se přitom o další podezření z kontroverzních praktik uvnitř Věcí veřejných. Na stranický režim opakovaně upozorňuje poslanec Stanislav Huml, který naposledy v pondělí rozeslal dopis všem poslancům VV. V něm označuje vedení strany za lidi, mezi jejichž metody patří vydírání nebo nátlakové akce. „Necháte-li se vydírat nebo koupit, jste do konce volebního období loutky,“ napsal Huml.

Škárka si údajně z Respektu vystřelil

„Je to naprostý nesmysl a z mojí strany záměrná mystifikace,“ řekl později Škárka Lidovým novinám k informaci, že si Bárta kupuje spolustraníky. „Paní redaktorka (Ivana) Svobodová mě několikrát požádala o off record rozhovor a pak jsem zjistil, když se předklonila, že měla v záňadří zapnutý diktafon. To mi přišlo velmi nefér, a proto jsem si vymyslel několik nepravdivých příběhů,“ předkládá nyní svou verzi místopředseda VV.

„V tuto chvíli není v našich silách dokázat, že je to tak či onak, a nemáme ambici se tvářit, že známe pravdu. Pokud si ministr Bárta kupuje od svých vlivných spolustraníků a politiků mlčení a loajalitu za peníze, je to vážná rána principům demokratické politiky. Současně se dárce i obdarovaný dopouštějí minimálně daňových úniků. Pokud si naopak poslanec Škárka vymýšlí, je to rovněž trestný čin (pomluva ministra Bárty), ale především to svědčí o špatné atmosféře ve Věcech veřejných a o tom, že vláda stojí na plovoucích základech,“ napsal ke kauze šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

  • Jaroslav Škárka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244075.jpg
  • Josef Škárka (VV) autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1551/155046.jpg
  • Radek John autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218721.jpg