Petici proti Johnovi podepsalo 35 tisíc policistů a hasičů

Praha - Petici za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV) nakonec podepsalo přes 35 tisíc lidí, zejména policisté a hasiči. Nespokojenci se mohli k protestní akci připojit do 22. března, zítra chtějí odbory petici předat premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Protest organizoval Nezávislý odborový svaz Policie ČR a připojily se i Unie bezpečnostních složek a Odborový svaz hasičů. Odborům se nelíbí hlavně to, že ministr nezajistil pro svůj resort dostatek financí, a policistům a hasičům tak údajně klesají platy víc, než bylo avizováno. John dnes opětovně kritiku odmítl jako nepodloženou a dodal, že dostal mandát od voličů a vlády, nikoli od odborů.

Podle Johna není petice adresována pouze jemu, ale celé vládě, „protože ta jednotně trvala na razantních úsporách a nezbytných omezeních.“ Z finanční situace v resortu viní ministr i svého předchůdce Ivana Langra, který podle něj zatížil úřad řadou dluhů, nehospodárně nakupoval a uzavíral nevýhodné smlouvy. John zároveň označil některé argumenty odborářů za lživé, opětovně je vyzval k dalšímu dialogu.

Petici podepsalo přes 60 procent policistů

Petici podepisovali policisté, hasiči, občanští zaměstnanci, rodinní příslušníci i běžní občané. Zejména u policistů dosahuje nespokojenost s Johnem vysokého podílu - policejní sbor totiž k prvnímu březnu tvořilo podle údajů policejního prezidia necelých 41 tisíc lidí a z toho jich přes 26 tisíc podepsalo petici. Šéf policie Petr Lessy se ale včera postavil na stranu Johna s tím, že v iniciativě vidí pouze další politizaci policie.

Odbory Johnovi vytýkají, že nezajistil pro ministerstvo dostatečné množství peněz, a platy tak poklesly více, než bylo avizováno. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify o deset procent, odbory ale namítají, že kvůli škrtání různých příplatků, rušení zvýšeného tarifu za směnnost nebo služebních pohotovostí je propad vyšší. Organizátorům petice vadí i způsob, jakým se John vyjadřuje o policistech a hasičích.

Sám ministr už dříve oponoval, že u policejních mezd dosahuje průměrné snížení 7,7 procenta, což prý potvrdily i kontroly. Odbory podle něj prezentují veřejnosti nepřesná čísla, politizují se a snaží se zvrátit výsledky voleb. Žádný jiný ministr by podle Johna nedokázal pro resort zajistit ani korun navíc a jeho případný odchod z čela ministerstva by prý nic neřešil.