Havlova švagrová uspěla ve sporu o půlku Lucerny

Praha - Švagrová bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar uspěla ve sporu o polovinu pražského paláce Lucerna. Městský soud v Praze rozhodl, že jí společnost Chemapol Reality (C.H.R.) prodala půlku budovy za obvyklou cenu, a vyjmul nemovitost z konkurzní podstaty po zkrachovalé firmě. Havlová tak nyní podle nepravomocného verdiktu vlastní celý palác, konkurzní správce už ale avizoval, že se odvolá. Kauza tak potřetí zamíří k vrchnímu soudu. Spor se již dvakrát objevil před pražským vrchním soudem, který ho pokaždé vrátil k novému projednání. Naposledy také rozhodl, že se jím musí zabývat jiný soudce.

„V této chvíli je zde ještě prostor na odvolání druhé strany a předpokládám, že se odvolá,“ řekla po skončení jednání Havlová. Chce nicméně pokračovat v opravách paláce, se kterými musela podle svých slov i přes soudní při začít. Uvedla, že zatím neví, kolik by ji stála celková rekonstrukce Lucerny: „Kvůli otázce nejasného vlastnictví jsme doposud nedávali konkrétní výzvy společnostem, abychom si ověřili ceny oprav.“  

Společnost Chemapol Reality v roce 1997 odkoupila od exprezidenta polovinu Lucerny za 200 milionů korun a o dva roky později ji prodala Havlové za 145 milionů. Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná. Řekl, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Slovenská Tatra banka totiž podala v roce 1999 návrh na konkurz C.H.R. a Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun. Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula. Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.

Bratři Václav a Ivan Havlovi získali Lucernu v roce 1992 v restituci

Soudce Radim Novotný dnes nemovitost z konkurzní podstaty po firmě C.H.R. vyjmul. Opíral se při tom o znalecký posudek ústavu Tacoma, podle kterého byla v roce 1999 tržní hodnota poloviny Lucerny zhruba 137 milionů korun. „Protože se jedná o zcela ojedinělou nemovitost, nelze vycházet ze srovnání s obchodem v roce 1997,“ uvedl. Pouze prodejce a kupující podle něj znali důvody, proč si určili zrovna dvousetmilionovou částku. Podle soudce tak firma neprodávala ideální polovinu paláce za výrazně nevýhodných podmínek, nezáleží podle něj ani na tom, jakým způsobem Havlová kupní cenu uhradila. Dodal, že není chyba Havlové, že firma koupila nemovitost bez finančního zajištění a musela si sjednat úvěry.