Chalupa uvedl akční plán na zlepšení ekologie na Ostravsku

Ostrava - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) dnes představil v Ostravě akční plán na zlepšení životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Týká se průmyslu, lokálních topenišť, dopravy i znečištění ze zahraničí. Podle Chalupy obsahuje plán všechna opatření dohromady, protože je nutné řešit je komplexně. Za jeho uskutečňování bude zodpovídat speciální tříčlenný tým.

„Uděláme vše pro to, aby zlepšení byla vidět co nejdříve,“ řekl Chalupa. V ideálním případě by se podle něj mohla projevit už v příští topné sezoně. Ministr chce například ve spolupráci s Poláky řešit, jak omezit emise, které do Česka přicházejí z Polska. „V Moravskoslezském kraji máme osm základních průmyslových zdrojů znečištění, na polské straně je jich 22,“ upozornil ministr.

Limity, které jsou stanoveny v České republice, jsou dnes zhruba o polovinu přísnější než v Polsku a od příštího roku pro některé zdroje znečištění dokonce pětkrát tvrdší než pro polskou stranu. „Tady jde opravdu hledat nějaká řešení. Chceme do toho procesu vtáhnout univerzity, abychom dostali verifikovaná data, která nám jasně ukáží, který zdroj znečištění je polský v Čechách, nebo také český v Polsku,“ řekl ministr. Dnes proto zavítal i na Vysokou školu báňskou, kde ocenil studenty za takzvaná chytrá řešení pro zlepšení a kvalitu životního prostředí.

Rozhovor s Pavlou Daňkovou (zdroj: ČT24)

S ostravskou chemičkou BorsodChem dnes také Chalupa uzavřel takzvanou dobrovolnou dohodu, kterou chce postupně uzavřít s osmi největšími znečišťovateli v kraji. Zatím se mu to podařilo s firmou ArcelorMittal Ostrava. Ministr se chce zaměřit i na lokální topeniště. Žádné restriktivní kroky zde ale nechystá, protože podle jeho slov nikam nevedou. V září má ale začít reklamní kampaň, která by uživatelům různých topných těles a krbů měla sáhnout do svědomí a dovést je k tomu, aby netopili tím, čím nemají.      

Výzva pro Moravskoslezský kraj, v rámci níž mohou firmy i města čerpat celkem čtyři miliardy korun na ekologické projekty, bude podle ministra prodloužena do konce roku. „Ty čtyři miliardy jsou opravdu garantované a spíš se bavíme o tom, jestli by se nám podařilo tam ještě nějaké finanční prostředky dodat,“ uvedl Chalupa. Ministerstvo se podle něj snaží vyjít vstříc požadavkům uchazečů, tak aby program byl pro ně více přístupný: „Ta ambice je jednak změkčit podmínky tam, kde nejsou potřeba tak tvrdé a administrativně náročné, na druhou stranu také určit v rámci výzvy definici toho, co je na technická opatření a co je určeno na podporu čisticí techniky pro města a obce.“

Znečištění ovzduší
Zdroj: ČT24