Na lázně si lidé asi připlatí, změní se i seznam nemocí

Praha - Za pobyt v lázních si lidé podle plánu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) připlatí a zřejmě se také změní seznam nemocí, se kterými budou do lázní jezdit. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny by se měly indikace doplnit o časnou rehabilitaci po operacích srdce, ortopedických operacích s kloubní náhradou, cévní mozkové příhodě a transplantacích orgánů.

„Vyhláška, kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost, platí od roku 1997 a bylo by třeba přehodnotit dosud platné indikace a také doplnit nové,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. Současně se změnami indikací lze podle Roda počítat do budoucna i se změnami ve smluvním zajištění lázeňské péče, aktuální to ale nyní není.

VZP má uzavřené smlouvy s 51 lázeňskými zařízeními v ČR a s dalšími deseti na Slovensku. V těchto zařízeních platí léčbu svým pojištěncům. „V současné době máme dostatečně zabezpečenou dostupnost a komplexnost lázeňské péče a uzavírání nových smluv nepředpokládáme,“ shrnul mluvčí.

V roce 2009 vydala VZP za lázeňskou péči 1,9 miliardy korun, o 11,5 procenta víc než v roce 2008. Pobyt zaplatila nebo na něj přispěla téměř 72 tisícům lidí. Průměrné náklady na jednoho léčeného tak byly 25 tisíc korun. Sumu ovlivnilo zvýšení cen za ubytování, stravu a léčení.