Nedonošená miminka: Kde je hranice pro jejich záchranu?

Praha - Od kdy zachraňovat těžce nezralé novorozence? Otevřít intenzivní celospolečenskou diskuzi na toto téma chce ministr zdravotnictví Leoš Heger. Neonatologové a porodníci chtějí zachovat současný stav, tedy zachraňovat děti od začátku 6. měsíce. Odmítají ale nebojovat o životy ještě menších miminek. Přesto trvají na tom, že kvůli úsporám se umělá hranice záchrany rozhodně zvyšovat nemá. Vždy podle nich záleží na životaschopnosti konkrétního miminka.

Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. LF UK:

„Ta debata vždycky bude záležet na tom, v jaké jsme fázi, řekněme, technologické, jaké máme znalosti a také, jak jsme na tom finančně.“

Takto nedonošená miminka se narodí okolo 24. týdne těhotenství, mají přes půl kila a až 65 procent z nich lékaři zachrání. Zdravotníci ale bojují i o životy mnoha desítek miminek, která jsou mnohem menší. „Srovnáme-li 24., 25., 23. týden, tak se to liší úmrtností. Ale pokud děti přežijí, tak tu šanci, aby byly dobré, mají relativně stejnou,“ uvedl předseda České neonatologické společnosti JEP Richard Plavka.

Kde je hranice pro záchranu?

Ministr teď chce přimět odborníky, aby se nad hranicí mezi životem a smrtí víc zamysleli. Podle Leoše Hegera by se mělo zvážit, jestli se mají zachraňovat miminka i pod oficiální, uměle vytvořenou hranicí pro přežití. Ta je u nás ve 24. týdnu těhotenství. „Problém je, že jestliže medicína jde níž a snaží se zachraňovat ještě méně zralé děti, tak někdy některého toho novorozence zachrání, ale je to velmi náhodná záležitost. Je to nejenom strašně drahé, ale ty děti jsou do života hrozně poškozené,“ podotkl ministr.

Petr Hach, předseda etické komise ministerstva zdravotnictví:

„V tomto období je absolutně nemožné jakýmkoliv způsobem předvídat, jestli ten život bude zdravý a plnohodnotný, nebo jestli se to dítě potom bude muset potýkat s těžkými komplikacemi.“

Neonatologové a porodníci říkají, že rozhodně stojí za to zachraňovat i děti, které jsou pod oficiální hranicí životaschopnosti. Ročně přežije takových dětí několik desítek. „Skutečně mohou někdy přežít i novorozenci, kteří se narodí pod tou průměrnou hranicí životaschopnosti, ale i pod 500 gramů,“ míní vedoucí pražské porodnice Petr Velebil. Pokud totiž takové děti přežijí, má z nich těžké celoživotní postižení jako obrnu, slepotu, hluchotu nebo IQ pod 70 jen 10 až 15 procent. Podle neonatologů se náklady na záchranu takovýchto dětí pohybují od 800 tisíc do milionu dvou set tisíc.

„To není jenom odborné rozhodnutí, ale i rozhodnutí etické, které když je uděláno špatně, tak může způsobit strašné tragédie a velké utrácení peněz. Ty potom chybí pro některé stavy, které je možné léčit efektivněji a účinněji a mít z toho zdravější populaci,“ míní Heger.

  • Nedonošené miminko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2444/244357.jpg
  • Nedonošené miminko v inkubátoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2103/210238.jpg