Soud zrušil trest pro vedení Dělnické strany za rasistické výroky

Brno – Krajský soud zrušil rozsudek nad bývalým vedením Dělnické strany za údajně extremistické výroky pronesené na brněnské prvomájové demonstraci v roce 2009. Okresní soud odsoudil šest členů vedení strany včetně předsedy Tomáše Vandase za hanobení národa a podněcování nenávisti vůči skupině osob k podmíněným trestům a peněžní pokutě. Krajský soud ale s rozsudkem nesouhlasí a případ vrátil k novému projednání.

Odvolací soud dospěl k závěru, že bylo vedení Dělnické strany při procesu znemožněno jejich právo na obhajobu a spravedlivý proces. Obžaloba je postavena na znaleckém posudku, který analyzoval výroky z demonstrace. Městský soud se však podle odvolacího senátu nevypořádal s námitkami proti závěrům tohoto posudku. V opětovném řízení tak bude nutné vyslechnout znalce, který se bude muset vypořádat se všemi výhradami obžalovaných.

Při líčení u městského soudu se totiž na poslední chvíli omluvil právník čtyř ze šesti obžalovaných - proto k soudu nepřijeli ani jeho klienti. Městský soud přesto líčení zahájil, což byla podle odvolacího soudu chyba: „Bylo porušeno právo na obhajobu u čtyř ze šesti obžalovaných. Nebyli přítomni výslechu znalce a nemohli na toto reagovat,“ vysvětluje mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Obžalovaným hrozil až pětiletý trest vězení, soudkyně ale zvolila tresty při dolní hranici trestní sazby, protože dosud nebyli trestáni. Příznivci strany se u soudu hájili především odkazem na svobodu projevu. Vandas označil za neuvěřitelné, že stojí před Městským soudem v Brně za to, že na legálním mítinku své politické strany vyjadřoval názory. Obvinění označil za účelové. Podobně se hájili i další obžalovaní. Použití výrazů jako národní odpor, což je název extremistického hnutí, vysvětlovali buď jako náhodu, nebo jako sousloví vyslovené v jiném kontextu.

Podle soudkyně však byl posudek znalce jen podpůrným materiálem. „Pro vyhodnocení viny stačí selský rozum a přiměřená znalost historie, navíc nedávné,“ uvedla. Dodala, že kdyby obžalovaní mluvili na veřejném shromáždění stejně, jak své názory prezentovali u soudu, nestanuli by před ním. Problémy s imigranty i Romy podle ní existují a v demokratické společnosti lze o nich mluvit. S demokracií se však obžalovaní rozešli ve způsobu, jak je chtěli řešit. „Řešení je jasné, jasně spjaté s neonacismem a pro demokratickou společnost je nepřijatelné,“ uvedla loni soudkyně. Teď se bude případem městský soud zabývat znovu, líčení začne 10. května.

Právě po prvomájové demonstraci v Brně Nejvyšší správní soud Dělnickou stranu zrušil. Tehdy soud došel k závěru, že strana podněcuje k extremismu. Vedení následně založilo Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. I letos na prvního máje se v Brně chystá demonstrace – tu pořádá sdružení Dělnická mládež napojené právě na DSSS. Už teď se na akci chystají stovky policistů.