V Liberci vzniká koalice bez Korytáře, podpořit ho přišlo na tisíc lidí

Liberec – Situace na liberecké radnici zůstává nepřehledná. Primátorem je sice stále Jan Korytář ze strany Změny pro Liberec, současně ale bez něj vzniká menšinová koalice tvořená ČSSD, Věcmi veřejnými, uskupením Liberec občanům a částí zastupitelů Unie pro sport a zdraví. Tato koalice by na radnici měla 18 hlasů ze 39, k většině jí tak chybí ještě dva hlasy. K liberecké radnici dnes přišla podpořit Korytáře zhruba tisícovka lidí. Nad hlavami davu se objevila hesla jako „neberte nám statečného primátora“ nebo „pravdu nelze dlouho umlčet“. Jinými transparenty se lidé snažili přesvědčit koaliční partnery, aby zapomněli na neshody a vrátili se k jednacímu stolu. Krátce po zahájení se na náměstí objevila i celá městská rada v čele s Korytářem, která kvůli demonstraci přerušila jednání.

Ne všichni radní ale sklidili od publika stejné ovace. Projev primátora provázel radostný jásot, souhlasné výkřiky a potlesk. Korytář ujišťoval, že bez ohledu na rozpory je Změna pro Liberec ochotna znovu s koaličními partnery zasednout k jednomu stolu. Sliboval, že zlepší komunikaci s nimi. „Měli byste nám dát čas, abychom se to pokusili napravit, není nutné po čtyřech měsících bourat koalici,“ obrátil se ve svém proslovu na koaliční partnery a sklidil ovace. Jeho náměstkyni za ČSSD Martinu Rosenbergovou, když chtěla vysvětlit důvody rozkolu, ale dav vypískal a ke slovu ji vůbec nepustil.

Zatím ani není jasné, kde chtějí zmíněné strany sehnat chybějící dva hlasy - nabízí se buď ODS, KSČM, nebo právě Změna pro Liberec - jenomže tato spolupráce je možná jen tehdy, pokud by primátor odstoupil a strana by se od jeho jednání na poslední schůzi zastupitelstva omluvila, což zástupci Změny pro Liberec odmítají.

Sám Jan Korytář ve vysílání ČT24 uvedl, že na postu primátora netrvá, pokud by ve vznikající koalici byla dostatečně zastoupena i Změna pro Liberec a odsouhlasil to i zastupitelský klub. Do příštího jednání zastupitelstva ale ještě zbývá 11 dní a primátor se prý ještě bude snažit vyjednat podporu. ČSSD dnes ovšem předložila vlastní návrh na svolání mimořádného zastupitelstva, pod který se podepsalo 26 zastupitelů a obsahuje jediný bod - odvolání primátora.

Na schůzi 16. dubna chce Korytář znovu diskutovat o dvou velkých zakázkách, které zřejmě stojí v pozadí rozpadu koalice. Primátor totiž odmítl podepsat projekty na modernizaci městských lázní a bazénu za stamiliony korun, na které měla přispět Evropská unie, protože jsou prý už uzavřené smlouvy pro město nevýhodné. Na schůzi zastupitelstva chce Korytář znovu poukázat na chyby ve smlouvách a zakázky prodiskutovat - pokud by prý ani poté zastupitelé neprojevili vůli od těchto zakázek odstoupit, tak Korytář podle svých slov nemůže být dál primátorem.

V půl čtvrté zaplnili náměstí před libereckou radnicí příznivci primátora Korytáře, sešlo se jich tam podle hrubých odhadů asi tisíc. Na demonstraci vystoupil jak liberecký primátor, tak zástupci stran, které vypověděly koalici.

Náměstek primátora Jiří Šolc z uskupení Liberec občanům ovšem upozorňuje, že Změna pro Liberec není jedinou stranou, která ve volbách slibovala boj proti korupci. „A bylo by špatné, kdyby to bylo personifikováno jen na osobu primátora. Jsme připraveni v tom pokračovat, například na mém odboru školství už jsou všechna výběrová řízení vypisována transparentně a hlásí se nám do nich i 20 až 30 firem,“ zdůraznil Šolc. Nová koalice podle něj jistě podpoří i návrhy Změny pro Liberec v této oblasti, pokud nějaké v budoucnu předloží.

Pod Ještědem došlo v podzimních komunálních volbách k velkému zemětřesení. Občanští demokraté, kteří ve městě vládli dlouhou dobu a byli stále častěji kritizováni, že je město propojeno se stavebními firmami, skončili v opozici a vlády se ujala koalice, která byla tvořená Změnou pro Liberec, ČSSD, uskupením Liberec občanům a také Unií pro sport a zdraví a měla většinu 25 křesel.

Koaliční spolupráci ale komplikovaly hádky a spory, v poslední době se strany přely např. o post tajemníka na radnici, části koalice se nelíbilo ani rozhodnutí primátora nepodepsat smlouvy na renovaci městských lázní a bazénu. Krátce poté se koalice rozpadla, když z ní vystoupila ČSSD, a následně i uskupení Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví. Na jednání zastupitelů pak předseda zastupitelů ČSSD Martin Sepp navrhl odvolání primátora a dalších dvou radních ze Změny pro Liberec.