Dům pro dospělé lidi s autismem otevřel dveře veřejnosti

Praha – Speciální zařízení v pražských Lahovičkách, ve kterém žijí dospělí lidé postižení autismem, dnes v rámci světového dne autismu otevřelo dveře pro veřejnost. V komorní vile, takzvaném Domečku, žije šest klientů. Zájem je ale mnohem větší, zařízení by se tak mělo v budoucnu rozšířit. Letos si připomíná i dva roky od svého založení.

Obdobných zařízení je v České republice minimum. Do Lahoviček se tak přijeli inspirovat především rodiče autistických dětí. Vybudovat takové zařízení by chtěla i matka autistického dítěte Václava Welserová z Českých Budějovic: „Před dvěma lety jsem se dostala do svízelné situace, byla jsem hospitalizovaná v nemocnici a potřebovala jsem najít zařízení, kam bychom ho umístili. Bohužel jediná varianta byla psychiatrická léčebna.“

Lidé postižení autismem potřebují mnohdy nepřetržitou pomoc i v dospělosti. Pokud se o ně nemůže postarat příbuzný, končí většina z nich v psychiatrické léčebně. Podle zakladatelky střediska Domeček Miroslavy Jelínkové zde zařízení pro dospělé akutně chybí. „Školíme je v nejzákladnějších sebeobslužných životních potřebách. Radujeme se z toho, když si dokáží sami například nalít vodu nebo čaj,“ dodal vedoucí střediska Domeček Josef Bútora.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Porucha vzniká na neurobiologickém podkladě. Důsledkem poruchy je, že osoba dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj je narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus doprovází specifické vzorce chování.