Úředník má jít do vězení, působí ale v komisi pro prevenci kriminality

Kostelec nad Orlicí - Soud ho poslal na tři roky do vězení za přijímání úplatků, on přesto dál rozhoduje o žádostech občanů. Úředník Milan Furda z radnice v Kostelci nad Orlicí se teď navíc stal i členem městské komise pro prevenci kriminality. Vedení radnice na tom nevidí nic zvláštního. Tvrdí, že ctí presumpci neviny. Rozsudek není pravomocný. Případem Milana Furdy se bude 14. dubna zabývat odvolací krajský soud.

Tři roky vězení, deset let zákazu činnosti ve veřejné správě, pokuta 50 tisíc korun: tak zní rozsudek, který je ovšem zatím nepravomocný. Dva měsíce po jeho vynesení se potrestaný vedoucí kosteleckého odboru dopravy Milan Furda stal členem městské komise pro boj s kriminalitou. „Ctíme presumpci neviny. Prevence kriminality se týká i dopravy ve městě, proto tam pan Furda je. Nevidím na tom nic špatného,“ podotkl starosta Kostelce Jiří Bartoš.

Z dopisu občanů Kostelce n. O. předsedovi okresního soudu:

„Každý den působení pana Furdy ve funkci má na celý městský úřad a jeho pracovníky i občany devastující vliv. Takovýto stav věcí degraduje a očerňuje všechny poctivé úředníky.“

Zdroj: Trestní spis M. Furdy

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Sto, dvě stě, sedm set korun - takové úplatky šly podle videozáznamů policie do kapsy úředníka Furdy, a to za rychlý zápis vozu do registru nebo zajímavou značku. Jedná se zhruba o 56 případů.

Úředník Furda ale dál rozhoduje o žádostech občanů. Už během líčení vyjádřil předseda soudu Jiří Fuks údiv nad tím, že Furda podepisuje dopisy, které radnice posílá soudu v jiných trestních kauzách.