John hledá ochránce práv policistů

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) zřídí v nejbližších dnech post policejního ombudsmana. Horkým kandidátem na funkci je Johnův náměstek a neúspěšný uchazeč na policejního prezidenta Viktor Čech. Interní předpis, díky němuž má místo vzniknout, chce John podepsat ještě tento týden. Ve čtvrtek by se mělo ještě doladit, zda bude ochránce práv podřízen ministrovi, nebo to bude nezávislý post. V dnešním vydání o tom informují Lidové noviny.

„Funkce ombudsmana bude zřízena proto, aby chránila práva a oprávněné zájmy příslušníků a zaměstnanců policie. Dále pak má předcházet řešení různých typů diskriminace a šikany ze strany nadřízených, podřízených či případně spolupracovníků,“ zdůvodnil krok ministra mluvčí Pavel Novák. Reálně ale nebude mít ochránce práv policistů pravomoc spory řešit. Bude se zabývat podněty, pak je analyzovat a ve finále vydávat doporučení.

Ne všichni jsou podle deníku z Johnova záměru nadšení. „Ve chvíli, kdy má policie ukrutně málo peněz, tak je to naprostá zbytečnost,“ řekl například poslanec Jan Vidím (ODS). Zdrženlivě se tváří policejní prezident Petr Lessy. Podle něj jde zatím jen o návrh, jak bude fungovat, ukáže čas.

Ministerstvo slibuje, že nová funkce spolkne jen minimum peněz z rozpočtu. „Náklady na zřízení této funkce budou řešeny z vnitřních zdrojů ministerstva, nedojde k jejich navýšení,“ uvedl Novák.

V současnosti řeší problémy policistů například policejní odbory, jejich kompetence by působením ombudsmana neměly být dotčeny. V polovině března zřídil John pro nespokojené policisty e-mailovou adresu, takzvanou zpovědnici, kam mohou posílat podněty.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John nyní musí čelit petici požadující jeho odvolání. Během několika týdnů ji podepsalo více než 35 tisíc policistů a hasičů. Příslušníkům těchto složek se nelíbí, že jejich šéf nedokázal zabránit snížování rozpočtu ministerstva a špatně s nimi komunikuje.