VV by v krajním případě mohly odejít z vlády

Praha – Aféra Věcí veřejných může v krajním případě dojít až tak daleko, že odejdou z vlády. Podle Lidových novin by je k tomu mohla vyzvat ODS. První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka to ale popřel. Aby navíc Nečasův kabinet neztratil podporu ve sněmovně, musely by ODS a TOP 09 přemluvit některé současné poslance VV k podpoře nové sestavy. Vláda by se v této souvislosti mohla údajně obrátit třeba na Kristýnu Kočí nebo Stanislava Humla. Deník Právo ale dnes uvedl, že podle zdroje, který se účastnil úterního zasedání rady a klubu VV, strana zřejmě po Jaroslavu Škárkovi vyloučí ze svého klubu i Humla. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že VV dostaly politickou kulturu na samé dno. V civilizované zemi by podle něj lidé jako Jaroslav Škárka nebo Vít Bárta už ve funkcích nebyli. Premiér by proto měl Bártu okamžitě odvolat.

Tématem dnešního jednání vlády ale situace ve Věcech veřejných nebyla. První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka navíc informaci Lidových novin ve vysílání ČT24 popřel: „Na půdě ODS se o tom nejednalo.“ TOP 09 i ODS se shodly, že si Věci veřejné musí problém vyřešit a vysvětlit samy. „V každém případě to považujeme za velmi závažnou situaci a jsme připraveni ji řešit prostřednictvím standardních orgánů TOP 09,“ řekl ČT ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

„Úterní jednání klubu bylo přerušeno na čtvrtek s tím, že hned prvním bodem na pořadu jednání bude vyloučení Humla z klubu. Pro jeho vyloučení se v úterý večer vyjádřila jednoznačná většina, takže předpokládám, že bude vyloučen,“ řekl Právu zdroj. Huml na úterním jednání nebyl, nikdo ho podle jeho slov nepozval: „Nechápu důvod. Slyšel jsem, že chtějí jednat i o mém vyloučení z klubu. Pokud je to pravda, pak je to Mnichov.“ Místopředsedkyně strany Karolína Peake po nočním jednání uvedla, že ne všichni členové rady a klubu se mohli dostavit kvůli vzdálenosti. Huml ale pochází z Brandýsa nad Labem. Podle svých slov nebyl pozván úmyslně.

Poslanec kvůli svému minulému členství v KSČ nemůže být straníkem, nadále chce ale zůstat členem klubu VV. Na dotaz Práva, zda uvažuje o svém odchodu, řekl: „Ne, ani náhodou. Teď se k tomu nebudu vyjadřovat. Pokud mě vyloučí, tak řeknu, co si o tom myslím.“

S Humlem má strana problémy už delší dobu. 1. dubna například všem poslancům VV rozeslal e-mail, v němž označil vrcholné činitele VV za všehoschopné lidi, mezi jejichž metody patří vydírání a nátlakové akce. „Necháte-li se vydírat nebo koupit, jste do konce volebního období loutky,“ napsal jako reakci na nejnovější vývoj ve straně, v níž se podle něj schyluje k možnému rozkolu.

Bohuslav Sobotka:

„Domnívám se, že bychom se měli shodnout například na tom, že člen vlády, který je podezřelý z toho, že uplácel poslance prostřednictvím obálek s hotovostí, by skutečně ve vládě být neměl.“

Poprvé se ale dostal do sporu s VV loni v létě, kdy straně vypověděl smlouvu, v níž se zavázal pod sedmimilionovou pokutou k hlasování shodnému se stanovisky klubu VV. Nesouhlasil totiž s postojem Radka Johna ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech odboj proti komunistům. Vláda z uznání protikomunistického odboje učinila součást svého programového prohlášení, a Huml proto stranickou smlouvu vypověděl den před hlasováním o důvěře kabinetu. Později podepsal dodatek k ujednání se stranou, podle něhož je smlouva v souladu s ústavou a ústava je nad ní nadřazena.

VV už v úterý vyloučily ze strany poslance Jaroslava Škárku. Ten ještě před tím přiznal, že se nechal platit Vítem Bártou za loajalitu. Sám ohlásil svůj úmysl z poslaneckého klubu i z VV vystoupit. Mandát poslance si chce ale ponechat. Ve straně prý dostával neoficiální plat 55 tisíc korun měsíčně a peníze za loajalitu obdržel podle Mladé fronty Dnes i přímo od ministra dopravy Bárty. Podrobnosti celé své kauzy odmítl blíže upřesnit s odvoláním na své dnešní vystoupení, kde chce vše vysvětlit.

Poslanec VV Michal Babák, kterého Škárka obvinil z předávání obálek, dnes v rozhovoru ve Studiu ČT24 řekl, že má svědomí čisté a žádných nových důkazů se proto nebojí: „Jsme z toho poměrně dost v šoku. Když se podívám na včerejší výstup pana Škárky, třikrát mění výpovědi. Vůbec nechápeme, jak může Jarda tímto způsobem reagovat, protože ho známe několik let.“