Senátoři chtějí vědět, proč ÚSTR nezveřejnil evidenci StB

Praha - Senátní výbor pro lidská práva žádá od Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vysvětlení, proč nezveřejnil Evidenci zájmových osob, kterou si před rokem 1989 vedla komunistická Státní bezpečnost (StB). Podnětem byl otevřený dopis, který napsal aktivista Stanislav Penc. Podle něj ústav neplní poslání, pro které byl zřízen. Senátoři dnes uznali, že situací je třeba se zabývat, a na příští jednání výboru pozvali ředitele ústavu Daniela Hermana.

Penc proto zveřejnil přepis 850 000 papírových evidenčních karet StB, který zahrnuje lidi, o něž se zajímala StB, na webových stránkách www.svazky.cz. Proti obvinění, že tím porušil zákon na ochranu osobních údajů, se bránil tím, že se podle platné legislativy a předpisů tato ochrana na archiválie vzniklé činností StB nevztahuje. Úřad pro ochranu osobních údajů dospěl ke stejnému závěru.

Jeho stanovisko ale vedení ústavu podle Pence odmítlo respektovat. Současný ředitel ústavu Daniel Herman naopak hájil dosavadní postup Archivu bezpečnostních složek, který je součástí ÚSTR. Právě archiv měl podle Pence evidenci StB zveřejnit. Bývalý šéf archivu Ladislav Bukovszký ale opačný postoj chybně zdůvodňoval tím, že databáze není archiválií, uvedl Penc. „Rozměr chování ředitele Hermana není jen v rovině etické, ale i trestně právní,“ míní Penc. Stěžoval si také na to, že rada na dopis nijak nereagovala. Poukazoval i na to, že jednání rady jsou uzavřená.

Přesto Penc členům výboru pustil záznam vyjádření předsedkyně rady Naděždy Kavalírové z jednání rady, podle níž Penc nemá zájem na fungování ústavu a archivu podle zákona. Kavalírová, která je také předsedkyní Konfederace politických vězňů, ho označila za rozvraceče a manipulátora. Místopředseda výboru Marcel Chládek (ČSSD) její výroky přirovnal ke komunistickému slovníku z 50. let a bude požadovat jejich vysvětlení.

Vydáno pod