Vojenský ústav získal z Turecka prvorepublikovou houfnici

Praha – Po osmdesáti letech se do Česka vrátilo unikátní prvorepublikové dělo vyrobené v plzeňské Škodovce. Houfnici typu K1 získal darem od turecké armády Vojenský historický ústav, kde je také ode dneška k vidění. Chlouba prvorepublikového zbrojařského průmyslu stála ještě před 14 dny na turecké základně v Koni, na nádvoří Vojenského historického ústavu na pražském Žižkově musel sedmitunovou houfnici přemístit jeřáb. Houfnice zůstane v pražském Vojenském historickém ústavu po celou letní sezonu, na podzim se přesune do vojenského technického muzea v Lešanech.

„Šlo o aktivitu přímo tureckého ministra obrany. Projednávalo se to poměrně dlouho, trvalo to zhruba dva a půl roku. Samotné přemístění daru do České republiky musel schválit turecký parlament,“ popsal cestu houfnice do ČR ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. Několikadenní přesun děla z Turecka přes Balkán do Česka podle jeho slov provázely i menší komplikace kvůli speciálním povolením. „Komplikace nastaly na bulharských hranicích díky administrativním záležitostem, to se při těchto transportech stává,“ dodal Knížek.

Do Turecka se houfnice, vyrobená na začátku třicátých let v plzeňské Škodovce, dostala v roce 1936. Poté, co dělo odmítla československá armáda, turecká odkoupila 160 kusů. Podle kurátora dělostřeleckého materiálu Jana Ferosejeva tkví dobová unikátnost děla v tom, že mělo některé modernizační prvky, které ostatní houfnice v éře po první světové válce neměly. V turecké armádě patřila děla s dostřelem přes patnáct kilometrů k jedněm z nejlepších meziválečných zbraní. Kromě Turecka zbraň koupily také tehdejší Jugoslávie, Rumunsko nebo Írán.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod