Gazdík: Důchody nejsou o spravedlnosti, ale o sociální solidaritě

Praha - Podpora rodin s dětmi je v některých oblastech značná, neplatí to ale v oblasti bydlení. To se alespoň domnívá předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který ve včerejším pořadu České televize Interview obhajoval návrh na daňové zvýhodnění hypoték. Důchodců se úspory ve státní správě podle Gazdíka nedotkly, proto je zapotřebí udělit výjimku právě mladým rodinám, které by reforma v tomto směru ovlivnila už přespříliš. Gazdík zároveň potvrdil, že mladé rodiny nebudou mít velký finanční podíl na reformě, protože jim případná ztráta bude kompenzována slevou na dani.

Někteří poslanci strany TOP 09 vzkázali přes média svému místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi, že požadují větší podporu rodin s dětmi. Chtějí, aby se úroky z hypoték a úvěrů na bydlení dál mohly odpočítávat z daňového základu. Gazdík se domnívá, že se pozornost mnohem častěji obrací na důchodce, kterých se ale snižování platů ani finanční krize kvůli pravidelné valorizaci platů příliš nedotkla. „Rodiny s dětmi patří k těm, na které jak finanční krize, tak úspory k likvidaci strukturálního deficitu České republiky, dopadly naprosto nejvíce,“ uvedl. Zároveň dodal, že v čase, kdy koalice omezila podporu stavebního spoření a kdy dojde ke zvýšení DPH na stavební práce v souvislosti s bydlením, jsou negativně ovlivněny právě mladé rodiny, které po svatbě shánějí bydlení.

Je vysoká šance, že tato výjimka projde

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

I přesto, že je Miroslav Kalousek známý svým negativním postojem k jakýmkoliv výjimkám, bude podle Gazdíka muset vyjít vstříc návrhům vlastních poslanců. „My nejsme loutky Miroslava Kalouska…Ten vlastními slovy řekl, že pokud je to politickou prioritou, byť je ta výjimka nesystémová, tak on svůj názor pozmění. Musí to projít a my uděláme vše pro to, aby to prošlo“ potvrdil Gazdík. Je podle něj také zřejmé, že Věci veřejné vyjádřily návrhu podporu a zároveň věří, že i poslanci občanských demokratů tak učiní.

Podle nedávno zveřejněných analýz se zdá, že také poroste nepříznivý dopad reformy a reálné příjmy domácností právě u rodin s větším počtem dětí. Ty by měly v roce 2014 přijít až o tři tisíce korun ročně. Gazdík nicméně podotkl, že podpora rodin s dětmi bude plně kompenzována. „Tato koalice se dohodla na tom, že zároveň se zvýšením DPH bude rodinám s dětmi tato ztráta kompenzována slevou na dani ve výši 150 korun, což je horní hranice možného.“

Vydělají na reformě živnostníci?

Jiné statistky uvádějí, že oproti zaměstnancům, kteří do budoucna potáhnou státní důchody, na důchodové reformě vydělají především živnostníci. Gazdík se ovšem brání a dodává, že v tomto směru reforma rozhodně není nespravedlivá. „Zaměstnanci jsou ti, kteří platí do systému více, ale také z něho více čerpají a mají mnohem více jistot… Živnostníci tyto výhody rozhodně nemají. Na stát budou spoléhat nejméně, proto z něho budou také nejméně dostávat.“ Stále zde ale zřejmě zůstane určitá disproporce. „Pakliže chceme být solidární, tak reforma nemůže být spravedlivá,“ míní Gazdík.

Vydáno pod