Sex na pracovišti měla třetina Čechů

Praha – Sexuální chování Čechů se v posledních letech příliš nezměnilo. Muži se považují za sexuálně náročnější než jejich partnerky. Ženy se zase považují za aktivnější. Třetina Čechů také přiznala, že měla sex na pracovišti. Problém ale představují sexuální poruchy. Muži i ženy se sice shodují, že pro partnerský život je důležitá i otevřená komunikace. Jen necelých 16 procent lidí ale své sexuální problémy s partnerem probírá a řeší. Vyplynulo to z výzkumu sexuálního chování a partnerských vztahů, který provedla společnost STEM/MARK. Na dotazy odpovídalo 1 605 mužů a žen ve věku 35 až 65 let. Výsledky dnes představil profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu. Poslední výzkum sexuálního chování Čechů proběhl loni v říjnu. Výsledky si můžete přečíst zde.

Většina dotázaných potvrdila, že partnerský vztah komplikují sexuální poruchy. Jen necelých 16 procent lidí ale tento problém s partnerem probírá. Svěří se sice 37 procent, ale problém dál neřeší. Pouze 13,8 procenta mužů a 17,8 procenta žen připustilo, že o sexuální problematice spolu hovořili „důkladně“. Jedním z nejčastějších sexuálních problémů u mužů je porucha erekce. Vysokou či naprostou důvěru v dosažení a udržení erekce má podle průzkumu 52,4 procenta mužů, z nich naprostou důvěru necelých 20 procent.

Porucha erekce může být prvním projevem závažné choroby

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Efektivním řešením poruch erekce je podle urologa Viktora Vika návštěva lékaře, přesto ho navštíví v prvním roce obtíží jen necelých 22 procent mužů, do dvou let necelých devět procent a po třech a více letech problémů téměř 20 procent. Nejčastěji se muži svěřují svému praktickému lékaři, následují sexuolog a urolog.

Vyšetření je přitom podle Vika důležité z několika důvodů: porucha erekce může být prvním projevem závažné choroby, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka či onemocnění prostaty. Jedině lékař pak může nabídnout účinnou léčbu, která je pouze na předpis. Nejčastější jsou tablety užívané před pohlavním stykem. Přestože výzkumy ukazují, že problémy s erekcí jsou až v 80 procentech případů organického původu, muži je často připisují stresu.

Nejoblíbenější pomůckou je vibrátor

Výzkum zjišťoval i to, zda Češi provozují sex na pracovišti. Přiznal se každý třetí muž a téměř 30 procent žen. Nejčastěji s kolegou či kolegyní, následuje sex s nadřízeným a nakonec sex s podřízeným. Nejoblíbenější sexuální pomůckou českých mužů a žen je podle výzkumu vibrátor, který používá 75 procent dotázaných. 30 procent mužů se také považuje za sexuálně náročnější než jejich partnerky. Ženy se zase považují za aktivnější, ohodnotilo se tak 16,4 procenta dotázaných.

Pokud partnerka užívala v době seznámení některou z forem hormonální antikoncepce, může to podle výzkumu ovlivnit délku trvání vztahu. Weiss uvedl, že se takové vztahy rozpadají dříve než vztahy, ve kterých žena hormonální antikoncepci neužívala. Příčinou je fakt, že ženy pod vlivem antikoncepce nerozlišují odoranty a po jejím vysazení jim partner může přestat „vonět“.

Po vysazení antikoncepce vám partner může přestat „vonět“

Petr Weiss:

„Když si žena vybírá muže kryta hormonální antikoncepcí, je větší pravděpodobnost, že nerozezná odoranty. Proto bych ženám doporučil, aby při vybírání perspektivního partnera na celý život antikoncepci vysadily.“

Z výzkumu vyplývá, že do deseti let se rozešlo 48,7 procenta párů, ve kterých partnerka v době seznámení užívala antikoncepci. V opačném případě to bylo 33,3 procenta párů. Partneři si podle Weisse „voní“, pokud mají odlišné imunitní systémy. Lidé se pak sexuálně podvědomě přitahují, protože jejich případní potomci mají šanci mít širší spektrum imunity.

S tím, že má antikoncepce takový vliv na čich žen, ale někteří psychologové a sexuologové nesouhlasí. Za rozpady vztahů podle nich může mnohem víc faktorů. Díky hormonální antikoncepci ale také v České republice výrazně klesl počet interrupcí. Před rokem 1989 bylo přibližně 100 tisíc interrupcí ročně, nyní je to čtvrtina. „V rámci Evropy je to naprosto ojedinělý výsledek, za který vděčíme nárůstu užívání hormonální antikoncepce,“ dodal Weiss.