Do Česka poprvé přijel izraelský premiér

Praha – Do Prahy dnes přiletěl Benjamin Netanjahu – jako historicky vůbec první izraelský premiér od vzniku židovského státu. Vpodvečer se sešel s premiérem Petrem Nečasem, jednali především o spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, o ekonomice a kooperaci armád a obranného průmyslu. Na společném brífinku ocenili vztahy mezi oběma zeměmi a Nečas kritizoval Goldstoneovu zprávu o bojích v pásmu Gazy. V pátek přijme izraelského ministerského předsedu prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Netanjahuova návštěva má symbolický i praktický rozměr.

Netanjahu a Nečas jednali především o spolupráci obou zemí v oblasti výzkumu a vývoje. Hovořili také o ekonomice či kooperaci armád a obranného průmyslu. Netanjahu poté na brífinku zdůraznil, že možnost spolupráce s ČR ve zmíněných oblastech vítá. „Také bych rád, aby přijíždělo více turistů,“ podotkl. Oznámil, že obě země uspořádají setkání ministrů, aby programy spolupráce dostaly jasný plán a bylo jasné, kdo za ně odpovídá.

Na ČR Netanjahu si cení především „ochotu stát na straně pravdy“, když jsou útoky na Izrael založeny na lžích, uvedl dnes. „Je to otázka morálky, správnosti, úcty a důstojnosti. Můžete být příkladem mnoha jiným světovým demokraciím,“ řekl Nečasovi. Nečas podotkl, že strategické partnerství EU s Izraelem nesmí být podmiňováno pokrokem v izraelsko-palestinských rozhovorech.

„Izrael je zemí s nesmírně inovativní ekonomikou, založenou na vědě, výzkumu a inovacích. To je pro nás nesmírně podnětné,“ podotkl předseda české vlády. Připomněl už existující společné projekty především v aplikovaném výzkumu. Praha podle něj velice pozorně sleduje především izraelský program „technologických inkubátorů“ a ČR chce v této oblasti spolupráci intenzivně posílit. Posílena má být i spolupráce univerzit.

Nečas považuje Goldstoneovu zprávu za nevyváženou a neobjektivní

Český premiér také označil za „od počátku velmi nevyváženou a neobjektivní a v mnoha aspektech zavádějící“ zprávu jihoafrického soudce Richarda Goldstonea o bojích v pásmu Gazy. Uvedl, že kritický pohled na ni měl už od počátku. „Takže to, že má být nějakým způsobem v tuto chvíli podrobena i nějaké kritické evaluaci by mne vůbec nepřekvapilo,“ řekl novinářům. Její podjatost či neinformovanost by podle něj měla být poučením při vypracovávání podobných dokumentů v budoucnosti. Netanjahu upozornil na úspěch nově rozmístěného izraelského protiraketového systému, který dnes zlikvidoval dvě střely z pásma Gazy.

Goldstone vypracoval na základě zadání Rady OSN pro lidská práva zprávu o bojích v pásmu Gazy z přelomu let 2008 a 2009. Izrael tehdejší ofenzivou zastavil palestinské raketové útoky, avšak v bojích zahynulo 1 400 Palestinců. Goldstoneovi vyšetřovatelé došli k závěru, že se Izraelci, ale také protistrana, palestinský Hamas, dopustili válečných zločinů. Izraelský ministr vnitra Eli Išai tento týden uvedl, že Goldstone bude zprávu revidovat. Ten to ve středu popřel, uznal ale, že by dnes dokument napsal jinak.

V Praze platí přísná bezpečnostní opatření

V metropoli platí po dobu Netanjahuova pobytu bezpečnostní opatření pro nejrizikovější situace. Manévry ale nejsou tak velké, jako byly třeba při návštěvě amerického prezidenta, kdy byl omezen i provoz v ulicích. Izrael je z bezpečnostního hlediska rizikový kvůli dlouholetému konfliktu mezi Izraelci a Palestinci a izraelské velvyslanectví v Praze patří k nejpřísněji střeženým.

Česko patří v EU k nejbližším spojencům Izraele

Česko je v Evropské unii na straně nejbližších spojenců Izraele a čeští politici připouštějí, že v rámci sedmadvacítky se postoje Prahy někdy odlišují. Česká diplomacie se obecně staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu a podporuje například také rozvojové projekty na palestinském území.

Návštěva izraelského premiéra vyvolala ale i odmítavé reakce. Akce na podporu Palestiny organizuje tento týden sdružení Ne naším jménem! - Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Proti němu naopak s kritikou vystoupily Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) a občanské sdružení Jordan-CZ-EU.

Netanjahu přiletěl do Prahy z Německa

Netanjahu do Česka dorazil z Německa. Kancléřka Angela Merkelová po setkání s ním prohlásila, že blízkovýchodní mírový proces je naléhavější než kdy jindy a mrtvý bod, v němž se izraelsko-palestinské rozhovory ocitly, musí být překonán. Zdůraznila, že cíl mírových rozhovorů je řešení dvou států, tedy vznik nezávislé Palestiny. Případné jednostranné uznání palestinské samostatnosti by situaci podle kancléřky ale neprospělo. Rovněž připomněla, že „základní zájmy“ Německa jsou prosperita a bezpečnost Izraelců. Merkelová se s Netanjahuem shodli na tom, že Írán nesmí získat jaderné zbraně.

Vydáno pod