Strážníci se těší na měření rychlosti bez značek

Praha – Městští policisté doufají, že se v Senátu nezdrží novela zákona, která má zrušit umístění značek v místech, kde strážníci měří rychlost. Zavedení těchto cedulí přitom mělo pozitivní efekt – řidiči v měřených úsecích málokdy porušují pravidla. Podle městských policistů je ale všude jinde o to méně bezpečno. Strážníci jsou také nespokojeni s tím, že na pokutách vybírají mnohem méně než před zavedením informačních cedulí – a doufají, že se výběry pokut brzy zase zvýší.

„Měření rychlosti“ ohlašují cedule většinou na problematických místech, kde by měli být řidiči opatrní – a řidiči opravdu opatrní jsou. Strážníkům se to ale nelíbí. „Vytýčily se úseky, kde se bude jezdit slušně, a zbytek byl v podstatě otevřený. Nesouhlasil jsem s tím od počátku,“ řekl šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras.

Další – už nepovinné – používání přenosných značek se symbolem radaru obecní policisté vylučují. „Pravděpodobně je přelepíme něčím jiným, účelnějším a využijeme je třeba na dopravní výchově dětí,“ navrhl nové využití značek ředitel královéhradecké městské policie Miroslav Hloušek.

V jiných městech složí strážníci značky do skladů. „Pokud by se situace vyvinula k návratu zpět ke značkám,“ vysvětlil ředitel Městské policie hlavního města Prahy Vladimír Kotrouš. V pražských ulicích ale značky upozorňující na měření budou nadále k vidění na dvaceti místech – nebudou to však přenosné značky stále ještě přikázané v místech měření zákonem, nýbrž stálé tabule. V ulicích města byly už před schválením novely zavádějící přenosné značky. „Dva roky jsme měli situaci, kdy je na sloupu pevná značka a před ní je na pruhované nožce přenosná dopravní značka,“ posteskl si ředitel Kotrouš.