Soukromá škola ignorovala státní maturity

Praha – Pražská Střední odborná škola informatiky a podnikání SOPMA se potýká se značnými problémy. Ještě dnes ráno nebylo jasné, jestli její studenti budou moci skládat státní maturitu. Ředitel totiž vůbec neměl státem řízené zkoušky zajištěny. Na školu proto zamířil i ministr školství Josef Dobeš (VV). Většina studentů denního studia ze školy v posledních dnech raději odešla.

Škola úplně ignorovala státní maturity. Neměla zajištěné vyškolené hodnotitele a zadavatele ani na novou zkoušku nepřipravovala studenty. O tom, že k maturitě nemusí dojít, se studenti dozvěděli před třemi týdny. Do té doby jim ředitel tvrdil, že je všechno v pořádku. „Volala mi dobrá duše sekretářka, že škola má dluhy a že maturita není připravená,“ uvedl otec jedné ze studentek Miroslav Veselý.

Rozčarovaní rodiče se proto začali obracet na Českou školní inspekci. Ředitel o maturity projevil zájem až ve chvíli, kdy přijela inspekční kontrola. „Dal jsem to dohromady, sice opožděně, ale v termínu,“ prohlásil ředitel školy SOPMA Jan Listopad. Vyškolené hodnotitele se řediteli podařilo sehnat z jiné školy. Přesto už jedenáct ze třinácti maturantů školu opustilo. Vstříc jim vyšli na soukromé škole EDUCAnet. Dva zbývající maturitu zřejmě budou moci udělat ve své původní škole, ta bude ale pod drobnohledem ministerstva školství. „Nadšený z této školy nejsem,“ uvedl ministr Dobeš při dnešní návštěvě.  Podle ředitele zůstalo ve škole sedm žáků na denním studiu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Česká školní inspekce teď zvažuje, že školu SOPMA u rejstříku škol vymaže. A škola má i další problém – pražskému magistrátu dluží přes půl milionu korun. Úřad jí totiž už loni v únoru zpětně odebral dotace kvůli nízké úrovni výuky. Zároveň ředitel neplatí nájem základní škole, ve které má pronajaté učebny.