Cíl Bárty v politice: Získat ekonomickou moc

Praha - Ministr dopravy a neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta musí vysvětlovat další aféru. Mladá fronta Dnes totiž zveřejnila dokument z roku 2008, ve kterém stojí, že prý Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Bárta na uzavřeném jednání s vedoucími pracovníky detektivní agentury ABL představil pětiletou koncepci - v ní plánoval mimo jiné i koalici s ODS na pražském magistrátu. Bárta přitom od začátku svého politického působení veřejnosti tvrdil, že mu nejde o byznys. Na důkaz toho prodal svůj podíl v ABL bratrovi. Na vysvětlení čekají koaliční partneři ODS a TOP 09. Dopoledne se také sešel poslanecký klub VV, aby zvolil nového předsedu po Kristýně Kočí.

„Ty informace jsou velice závažné. Jsou to dokumenty, které byly dosud utajovány a jako důvěrné už byly sepsány,“ uvedl pro ČT24 zástupce šéfredaktora MfD Jiří Kubík. Bárta si podle něj v říjnu roku 2008, tedy v době, kdy v krajských volbách totálně pohořela ODS, svolal své blízké spolupracovníky z ABL na tajné jednání do hotelu Chateau Mcely. Předložil jim strategii, podle které se měli řídit až do roku 2014.

„Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci,“ prohlásil tehdy ředitel ABL Bárta. Vysvětlil, že velké zakázky získávají vždy ti „nejlepší“ - tedy firmy s největším obratem a počtem zaměstnanců. Jiří Kubík přitom upozornil, že Bártovi se tato strategie z roku 2008 do velké míry podařila naplnit. „Propojení ekonomické a politické moci potvrzují statistiky, že 40 procent zakázek v EU pro soukromé bezpečnostní agentury je zadáváno veřejným sektorem,“ prohlásil před třemi lety Bárta na tajné poradě. Z toho podle něj vyplývá, že nelze oddělovat ekonomickou a politickou moc.

Poslanec VV Josef Novotný ale ve vysílání Studia 6 obavy mírnil, jde prý o čtyři roky starý interní dokument, který navíc možná dotvářel Jaroslav Škárka. Koncepce podle poslance popisuje tehdejší stav na trhu - firma ABL prý zřejmě stála před rozhodnutím, zda se ucházet o státní zakázky. „Prosím Vás, nedělejme z toho, že je to obžaloba Víta Bárty jím podepsaná,“ uvedl Notovný.

Politické plány: ovládnutí Prahy

Současný ministr před třemi lety také uvedl, jak chce svých cílů dosáhnout. „Musíme vytvořit nejsilnější soukromou bezpečnostní službu v zemi. Musíme dosáhnout dominantního postavení na trhu a posilovat vlastní pseudokonkurenční firmy. A rozvíjet nové kategorie zákazníků ve veřejné správě (zdravotnictví, školství, státní úřady, samospráva, sociální služby),“ popsal své ekonomické cíle.

Jako takzvaný ekonomicko-politický cíl si vytyčil „rozvoj komplexního bezpečnostního servisu pro ekonomické elity“, za politické cíle označil vybudování koalice VV s ODS na magistrátu v roce 2010, ovládnutí radnice Prahy 1 a Prahy 5 v roce 2010 a rozvoj vztahů s politiky ČSSD… „A v roce 2014 získání 30 procent ODS v Praze nebo VV získají 30 procent rady magistrátu,“ napsal v roce 2008.

Bárta: Chováme se jako dosavadní elity - korumpujeme

Bárta se při vysvětlování strategie přiznal i k tomu, že používá nevybíravé metody. „Je třeba si přiznat, že my jako top management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém minimálně nepodporujeme - například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus,“ uvedl tehdy.

V květnu 2007 na školení manažerů v ABL, ze kterého má MfD nahrávku, prý zase řekl, že k získání klientů je potřeba udělat všechno možné včetně totální infiltrace do prostředí potenciálního zákazníka. „Dokážu si představit, že když mám opravdu velkého zajímavého zákazníka, že na něj na dva dny nebo na týden někoho posadíme, abychom věděli, kde je, co dělá, s kým se stýká. A potom se pokusíme infiltrovat natvrdo do jeho prostředí,“ nabádal Bárta manažery.