Přednostou transplantační chirurgie v IKEM bude Jiří Froněk

Praha - Novým přednostou kliniky transplantační chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny se stane Jiří Froněk. Rozhodl o tom dnes ředitel IKEM Jan Malý. Uvedl, že Froněk začátkem roku přesvědčivě zvítězil v konkurzu. Má patnáctiletou praxi v oboru, posledních sedm let vede program transplantace ledvin na prestižní londýnské klinice.

Jméno Froňka bylo spojeno s nařčením z plagiátorství. Údajně opsal práci od dvou pracovníků IKEM. Nařčení vyvrátila komise Univerzity Palackého v Olomouci, která práci o transplantaci tenkého střeva u potkanů i okolnosti jejího vzniku podrobně prostudovala. Z 13 členů ji 12 uznalo za původní. Podle posudku pro Českou lékařskou komoru ale nelze mezi oběma pracemi rozlišit, která je původní a která plagiátem.

„Hlavním úkolem nového přednosty bude stabilizovat kliniku provozně, ekonomicky i personálně, a vyslat tak jasný uklidňující signál k pacientům i široké veřejnosti. Zároveň od jeho nástupu do funkce očekávám větší pokrok při nastartování několik let odkládaného programu transplantace tenkého střeva i důraz na program transplantace ledvin od žijících dárců,“ řekl ředitel.

Ředitel IKEMu: Plagiátorská aféra byla vyvolána uměle

Podle ředitele byla „plagiátorská aféra“ vyvolána uměle a vedla k destabilizaci kliniky i znejistění pacientů. Jmenováním nového přednosty chce situaci zklidnit. Věří, že tým transplantačních chirurgů zůstane. V době, kdy se čekalo na výsledek konkurzu, totiž pohrozila část týmu, že odejdou spolu s profesorem Milošem Adamcem, pokud nezůstane přednostou. Adamec podle dostupných informací zatím dekret o svém odvolání nepodepsal, prý se musí poradit s právníky. Podle ředitele dostal nabídku, aby dál zůstal členem týmu.

Přesný termín nástupu Froňka do čela kliniky závisí podle ředitele na tom, kdy ukončí závazky k londýnské klinice, což by mělo by do dvou až tří měsíců. Do té doby ji dočasně bude řídit přednosta kardiocentra profesor Jan Pirk, který je nejen kardiochirurg, ale také transplantační chirurg. Pirk plagiátorskou kauzu uzavřel prohlášením, že věří, že jmenováním nového přednosty končí „nejnešťastnější“ období za 20 let, co v IKEM je.

Dizertační práce Jiřího Froňka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod