Nebezpečná hochfichtská silnice je blíže rozšíření

Nová Pec (Prachaticko) – V zimě velmi vytížená silnice, která spojuje jižní Čechy s lyžařským areálem Hochficht, bude širší. Přestavbu komunikace, na které se dnes jenom stěží vyhnou dvě osobní auta, schválila Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava po mnoha letech odmítání stavebního zásahu v cenné oblasti. Diskusi o bezpečnosti silnice z Nové Pece do Zvonkové a dále na rakouské hranice na počátku letošního roku opět rozvířila nehoda autobusu. Na ni teď zareagovala kromě správy národního parku i policie – řidiče autobusu obvinila z trestého činu obecného ohrožení.

Ačkoli Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava po čtyřech letech vyjednávání a posuzování povolila rozšíření hochfichtské silnice, není zatím zcela jisté, že stavba skutečně začne. Posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) sice vyznělo pro novou silnici kladně, ekologičtí aktivisté přesto nejsou přesvědčeni o přínosu stavby pro horskou přírodu. Naopak s úpravami zásadně nesouhlasí.

„Teď je posudek. Posudek se připomínkuje 30 dní a potom bude ještě veřejné projednání. Ještě nejsme u konce,“ uvedla Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ačkoli je silnice úzká, policisté dnes naznačili, že ji nepovažují za obzvlášť nebezpečnou. Za nehodu, která se stala na konci ledna, když se vyhýbal autobus vracející se s lyžaři z Hochfichtu protijedoucímu autu, podle nich nemůže silnice, ale řidič. „Kriminalisté obvinili řidiče autobusu z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ shrnula policejní mluvčí Martina Joklová.

Rozšíření silnice ovšem nepomůže s dalším problémem, který oblast trápí. Jihočeští řidiči si v zimě cestu od Českých Budějovic na Hochficht zkracují přes zamrzlou lipenskou přehradu. Ne vždy se jim ale podaří přes led bezpečně přejet. Usnadnit cestu by proto mohla nová lanovka, která překoná přehradní nádrž a doveze lyžaře až k hochfichtským sjezdovkám. I proti ní se ale staví ekologové a také někteří místní podnikatelé, kteří se bojí odlivu turistů do Rakouska.

Při návratu z lyžařského střediska Hochficht havaroval na konci ledna autobus.
Zdroj: ČT24