Změny u receptů: Cetirizin dihydrochlorid místo Zyrtecu

Praha – Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit, aby lékaři už nepředepisovali na recept obchodní název léku, ale jen jeho léčivou látku. Ministr Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že tato změna povede ke zlevnění léků. Lékárníci záměr vítají, lékaři ale varují, že poškodí pacienty. Novinka by mohla platit už od příštího roku.

„Znamená to, že lékař předepíše léčivou látku a následně lékárník vydá přípavek s danou látkou v nejlevnější verzi,“ vysvětluje náměstek ministra Petr Nosek. Ministr Heger tvrdí, že díky jeho plánu přestanou farmaceutické firmy na lékaře tlačit, aby pacientům doporučovali předražené léky. Lidé by tak měli ušetřit. Lékaři ale varují, že ministrův plán může pacienty poškodit. I když totiž mají dva léky stejnou léčivou látku, můžou prý účinkovat odlišně. „Pacient by mohl být léčen neúčinně, špatně, mohl by užívat více léků, než je třeba, nebo naopak méně,“ varuje předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Lékárnici se ke změně staví pozitivně. „Zachová se tak volnost pacienta, aby si mohl vybrat konkrétní lék,“ uvedl předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. O výdeji konkrétního léku by tak rozhodovali lékárníci – a k nim by se zřejmě přesunul i zájem farmaceutických firem. "Riziko korupce, která je dnes vyčítána lékařům některých odborností, bude jednoznačně přenesena ještě ve větší míře na lékárníky," domnívá se předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Pacienti přitom mají už od roku 2008 možnost vyměnit si v lékárně předepsaný lék za jiný se stejnou účinnou látkou. Češi ale zatím věří lékům, které jim doporučí jejich doktor, a této možnosti moc nevyužívají.

Vydáno pod