Peake: Vládu bez Johna a Dobeše nepodpoříme

Praha – Zástupci Věcí veřejných opustili předčasně večerní jednání koaliční devítky a sešli se v bytě Víta Bárty na pražském Klárově. Požadavek premiéra Petra Nečase (ODS) na odchod ministrů za VV Josefa Dobeše a Radka Johna z vlády byl pro ně nepřijatelný, uvedla předsedkyně poslaneckého klubu strany Karolína Peake. Po více než hodinovém jednání šéfka poslanců VV Peake zopakovala stanovisko, že podpora koalice ze strany VV souvisí s účastí Johna a Dobeše ve vládě. Předseda John dokonce odchod VV z koalice nevyloučil. Další vyjádření nejmenší vládní strany lze očekávat po sobotní schůzi poslaneckého klubu VV.

„Koaliční smlouva je pro nás stále platná, ale záleží také na účasti jednotlivých osob ve vládě,“ uvedla Karolína Peak s tím, že nechápe, proč by měl John odstupovat z postu minista vnitra. Stejnou podmínku mají VV i v případě ministra školství Josefa Dobeše.

Nočního jednání na Klárově se účastnil také Radek John, který rozhodně odmítl, že by měl kdy s agenturou ABL cokoliv společného. „Pokud bude používán axiom, že kdokoliv z VV je spojen s ABL, my ve vládě vůbec nebudeme,“ zdůraznil předseda strany. Zároveň se nechal slyšet, že „vypovědět koaliční smlouvu je velmi snadné“.

John poté dodal, že poslanecký klub VV, který se sejde v sobotu od 13:00 v sídle strany na Smíchově, bude projednávat všechny možné varianty, jak tuto vládní krizi řešit. Ve dvě hodiny odpoledne se sejde nejvyšší vedení občanských demokratů.

ODS a TOP 09 nechtějí Johna a Dobeše ve vládě

Premiér Petr Nečas dnes po setkání s koaličními partnery prohlásil, že je nepřijatelné, aby lidé spojení s ABL zastávali funkce ministrů. Vedle Johna a Dobeše navrhne i odchod náměstků, TOP 09 s tím souhlasí. Koaliční smlouva podle premiéra trvá i přes jeho výzvu, důležitý je podle něj program.

„Vzhledem k fungování této vlády, považuji za nepřijatelné, aby lidé, kteří jsou spjati, ať už přímo, nebo nepřímo, s firmou ABL…, zastávali ve vládě, kde jsem předsedou, pozice ústavních činitelů nebo představitelů státní správy… Vedle předání rezignace pana ministra Bárty navrhnu panu prezidentovi i odchod pana ministra Johna a pana ministra Dobeše a samozřejmě v rámci resortů i jednotlivých náměstků spjatých s těmito konkrétními záležitostmi,“ prohlásil Nečas na tiskové konferenci, na kterou dorazil po méně než hodinovém zasedání K9 doprovázen jen politiky ODS a TOP 09. Dodal, že je odhodlán si toto rozhodnutí prosadit.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg:

Společně jsme se usnesli, že nemůžeme býti vládou protikorupční odpovědnosti a nadále sdílet vládu se stranou, která budí veliké pochyby. Jsem velice rád, že se pan premiér ujal tohoto úkolu a půjde navrhnout panu prezidentovi odvolání řečených ministrů… Samozřejmě to bude pro zbývající koalici poněkud obtížné období.

„Nechápu, jak pana Johna spojil s ABL,“ podotkla Peake v reakci na odůvodnění Nečasova požadavku očistit vládu od lidí spojených s bezpečnostní agenturou. John na rozdíl od Dobeše jejím zaměstnancem nebyl. O nebezpečí, které může znamenat pro vnitro propojení s Věcmi veřejnými kvůli kontaktům z ABL, ale mluvili politici ostatních koaličních stran ještě před zformováním vlády.

Jméno posledního z původní čtveřice ministrů za VV, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, dnes na jednání koaliční devítky nepadlo. Ani Nečas jeho odchod nežádá.

Výběr lidí spojených s agenturou ABL ve vládě a na ministerstvech:

  • Vít Bárta (ministr dopravy; 8. dubna 2011 oznámil rezignaci) - zakladatel ABL; před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel; z funkce odešel v únoru 2010, vzdal se i dalších pozic ve firmě; v červenci 2010 svůj poloviční podíl v ABL prodal bratrovi Matěji Bártovi a jeho manželce.
  • Josef Dobeš (ministr školství, mládeže a tělovýchovy) - člen představenstva ABL (leden 2008 - červen 2009).
  • Martin Sýkora (náměstek ministra dopravy; 8. dubna 2011 rezignoval) - v ABL pracoval v letech 2003 až 2010 (mimo jiné jako obchodní ředitel).
  • Kryštof Hajn (náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy, do 25. října 2010) - bývalý obchodní manažer ABL a místopředseda představenstva.
  • Miroslav Zahálka (náměstek ministra vnitra, do 31. října 2010) - člen představenstva ABL (červen 2004 - červen 2010)
  • Michal Moroz (náměstek ministra vnitra) - vlastnil svoji bezpečnostní agenturu, podle médií ale s ABL spolupracoval.
Josef Dobeš
Zdroj: ČT24