Klaus demisi Bárty přijme, budou-li další, přijme je též

Střítež (Jihlavsko) - Prezident Václav Klaus výrazně dementoval, že by v pátek nepřijal demisi ministra dopravy Víta Bárty, jak uváděla některá média. Prohlásil, že jeho demisi přijme a v případě, že by odcházeli i jiní ministři, musel by souhlasit i s tím. Současnou vládní krizi podle prezidenta vyvolal někdo neznámý, který v zákulisí politiky rozehrává velmi nečistou hru. On sám se domnívá, že by se naopak mělo hrát velmi čistě na otevřeném hřišti a s odkrytými kartami. Vláda je podle jeho názoru zralá na „jisté přeskupení“. Klaus si ale není jistý, zda je možné ve velkém měnit vládu bez přeskupení vládní koalice, řekl ve Stříteži u Jihlavy, kam přijel na pozvání na oslavy 20. výročí založení ODS.

Prezident novináře ujistil, že je premiérem Nečasem průběžně informován o politické situaci a zatím ví pouze o demisi ministra Bárty, případné další odchody proto nechtěl komentovat.

Na svůj ministerský post rezignoval v pátek ministr dopravy Vít Bárta, nicméně vládní ODS požaduje i odchod ministra Johna a Dobeše, tedy těch, kteří měli něco společného s bezpečnostní agenturou ABL, kterou Bárta v minulosti založil a vlastnil. Prezident podotkl, že demisi více členů vlády by musel přijmout.

Vyjádření Václava Klause (zdroj: ČT24)

Ohledně údajného propojení bezpečnostní agentury ABL s vládou Klaus prohlásil, že mu vadí mnoho věcí a toto je jedna z nich. Prezident však podotkl, že nemá nejmenší důvod říkat nic nepřátelského vůči Bártovi, nicméně řeči o přátelství mezi nimi jsou podle jeho slov dětinské. S Bártou se Klaus podle svých slov viděl za dobu této vlády pouze dvakrát, přičemž naposledy to bylo před 4 měsíci.  

Václav Klaus

„Moc bych si přál, abych byl ujištěn, že ti, kteří toto rozehráli, ví, jaký bude následující krok. Doufám, že ty kroky znají, já je neznám. Je to pro mě nečekané překvapení.“


Žádná demise na papíře není, tvrdí Klaus

Prezident a premiér se v pátek domluvili, že další krok bude učiněn až v pondělí. Prezident hovořil v pátek odpoledne s premiérem zhruba hodinu. Nečas v pátek odpoledne řekl, že rezignaci Bárty odveze na Hrad. Podle mluvčího prezidenta Radima Ochvata ale k předání demise v pátek nedošlo. „Přijetí demise je ústavní úkon. Nepřijetí demise by byl závažný čin prezidenta. Nic takového se nestalo. Premiér Nečas prezidentovi republiky demisi ministra Bárty na Hrad nepřinesl,“ řekl Ochvat.

Klaus k Bártově demisi

„Žádná demise fyzicky napsaná na papíře zatím neexistuje, takže mi ji premiéra ani nemohl přinést, ani já jsem ji nemohl odmítnout. A odmítnout demisi člena vlády je velmi výrazný politický krok a politický signál. Nic takového se včera (v pátek) nestalo.“

Vít Bárta a Radek John
Zdroj: ČT24
Vydáno pod