Nečas odmítá měnit kusy za kusy, TOP 09 vládnout s ABL nechce

Praha - Nejsme v pozici, abychom vyměňovali kusy za kusy, řekl premiér Petr Nečas na požadavek Věcí veřejných na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS). Změny v kabinetu ale udělat chce. Na odchodu předsedy Věcí veřejných Radka Johna trvá. „Ve vládě je čtrnáct ministrů a nikdo to nemá jisté,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS. „Je jasné, že ta výměna bude rozsáhlejší než odchod jednoho nebo dvou lidí,“ oznámil Nečas. Za personální změny Petra Nečase se postavilo i předsednictvo TOP 09.

Premiér Nečas trvá na tom, že už v pondělí navrhne prezidentu Klausovi návrh na odvolání pouze tří ministrů Věcí veřejných. Bártu a Dobeše chce odvolat kvůli jejich propojení s bezpečnostní agenturou ABL, ministra vnitra Johna prý chce odvolat už dlouho.

„Chtěl bych rozlišit to, že pan Bárta podal rezignaci, ministři pan Dobeš a pan John budou na můj návrh odvoláni,“ uvedl předseda vlády. Kdo ministry za VV nahradí, ale Nečas neřekl: „O konkrétních dalších jménech, nástupcích, jsme nejednali.“

Širší vedení ODS požadavky Petra Nečase podpořilo. „Výkonná rada plně podporuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase provést rekonstrukci kabinetu tak, aby vláda mohla dále realizovat svůj program a naplno se věnovat svému hlavnímu úkolu - reformovat a modernizovat naši zemi,“ přečetla stanovisko první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Nekompromisně se Nečas postavil vůči agentuře ABL

„Odejdou z vlády všichni, kteří jsou spjati s agenturou ABL a případně dalšími soukromými bezpečnostními službami. To je bez podmínek. To prostě musí nastat. To není věc, která by byla k diskuzi.“

TOP 09 stojí za Nečasem, s ABL nechce vládnout

Miroslav Kalousek

„Sice jsme podepsali koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými, ale nemůžeme ani nechceme nést rizika, že jsme ve vládní koalici s agenturou ABL.“

TOP 09 odmítá privatizaci veřejné moci a podporuje personální kroky předsedy vlády. Tak zní výstup z jednání předsednictva TOP 09. „Privatizační projekt veřejné moci firmy ABL, který v pátek zveřejnila MF Dnes, pokládáme nejen za nepřijatelný, ale také za nesmírně nebezpečný pro demokratický systém jako takový,“ sdělil novinářům na tiskové konferenci místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Top 09 je podle Kalouska jediná z koaličních stran, která od voleb nebyla postižena korupčním skandálem, proto není jediný důvod k tomu, aby někdo z ministrů za TOP 09 z vlády odešel. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg k tomu dodal, že útok Věcí veřejných na Miroslava Kalouska mu potvrdilo, že je to ten správný muž ve straně.

Karel Schwarzenberg

„Když to VV nepřijmou, tak asi budeme ve vládě s ODS sami.“ Kdyby ODS a TOP 09 od požadavku ustoupily, bylo by to podle ministra zahraničí a šéfa TOP 09 zpronevěření se koaličnímu projektu, což by vedlo ke ztrátě voličů.

Tady platí koaliční smlouva

Nečas nevylučuje možnost předčasných voleb, ale považuje je za zcela bezdůvodné. „Tady platí koaliční smlouva a nevidím jeden jediný důvod, proč volat po předčasných volbách,“ uvedl.

Výzvou k odvolání Kalouska, Fuksy a Vondry poslanci VV dnes odpoledne reagovali na páteční požadavek lídrů ODS a TOP 09, aby z ministerských funkcí odešli vedle Víta Bárty, který kvůli podezření z korupce rezignoval v pátek, ještě ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš.

Nečas oznámil, že byl připraven provést rekonstrukci vlády i bez ohledu na současnou kauzu VV, a to s ohledem na vyhodnocení práce ministrů za posledních devět měsíců. „Musím říci, že na tomto seznamu byl jako číslo jedna pan Radek John,“ prozradil premiér. Uvedl také, že vládní krize pouze urychlila odvolání Johna z vlády o zhruba osm týdnů.

Vydáno pod