Bárta podle Pospíšila porušil zákon, ten je připraven nést následky

Praha -  Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil potvrdil, že Nečasova vláda bude pokračovat se stranou Věcí veřejných jen za předpokladu, že dojde k očištění strany od vlivu ABL. Již včerejší Události České televize upozornily na to, že tím, že Bárta měl peníze poslankyni Kočí dát v obálce, porušil zákon proti praní špinavých peněz. Podle něj se totiž musí každá částka nad 15 tisíc eur, tedy 366 000 korun, provést bezhotovostně. V televizi Prima ministr rovněž zdůvodnil, proč musí z vlády i ministr vnitra Radek John. Podle něj je to totiž maskot Víta Bárty, zatímco ministerstvo ovládají lidé z ABL.

Vít Bárta dnes v Otázkách Václava Moravce přiznal, že udělal chybu, že si neuvědomil, že předáním tak vysoké částky v hotovosti může porušit zákon. Domníval se, že hranice pro předání peněz v hotovosti je půl milionu korun. Sám je připraven nést za toto pochybení následky. „Ano, udělal jsem tuto chybu a míním za ni nést odpovědnost,“ řekl Bárta v OVM s tím, že je připravený vzdát se poslanecké imunity. Potvrdil ale, že nehodlá složit poslanecký mandát a dál chce kandidovat na post předsedy strany.

„Přitom dal po volbách čestné slovo premiérovi, že na ministerstvu nebudou mít tito lidé vliv. Problém byl už při výběrovém řízení na policejního prezidenta,“ dodal Pospíšil. Pokud nedojde k očištění strany, bude podle ministra spravedlnosti koalice pokračovat bez nejmenší strany s případnou podporou některých poslanců. Radek John se brání slovy, že Věci veřejné jako politická strana nemají s ABL nic společného.

Jiří Pospíšil

Nemůžeme si dovolit mít krásnou vládu a přitom ohrožovat demokracii. Je na nich, jak se nyní zachovají. Já pořád připouštím, že je nějaká zdravé jádro ve Věcech veřejných. Ale zdali jsem naivní, se ukáže v dalších dnech. Je to padesát na padesát. Semknutá strana za Bártou pro mě není důvěryhodná.

V televizní debatě probrali ministr spravedlnosti spolu s advokátem a novým kladenským senátorem Jiřím Dienstbierem i možnost rozpuštění VV. Zatímco právník Pospíšil pro to nevidí důkazy, Dienstbier je opačného názoru. „Zrušit lze jen stranu, která ideologií podkopává vizi demokratického státu nebo by útočila na orgány moci. Jsem skeptický, že by to bylo možné. Kdyby program obsahoval, že se budou zneužívat veřejné prostředky, tak je to důvod,“ míní Pospíšil.

Oba reagovali na informace páteční Mladé fronty Dnes, která zveřejnila údajný interní dokument dosavadního ministra dopravy Víta Bárty z roku 2008, kdy vedl svoji bezpečnostní agenturu ABL. Podle deníku se v dokumentu přiznal k tomu, že chce jít do politiky, aby získal ekonomickou moc. Pospíšil připustil, že se o možnosti zrušení politické strany radil s některými ústavními právníky, kteří jsou podle něj velmi skeptičtí. Dienstbier podotkl, že podklady pro takový návrh by muselo zpracovávat ministerstvo vnitra, nyní vedené právě předsedou VV Radkem Johnem.

Zákon o omezení plateb mluví proti Bártovi

Zákon o omezení plateb v hotovosti mluví jasně: Půjčka, její vrácení nebo třeba dar nesmí být předány v hotovosti, pokud je vyšší než zákonem stanovený limit. Exministr Vít Bárta ale své tehdejší stranické kolegyni předal půl milionu korun v hotovosti. „Minulý týden v úterý před jednáním K9 mi pan Bárta vložil do mých desek s podklady obálku,“ popisuje situaci poslankyně Kristýna Kočí.

„Je to přestupek, který musí projednat v disciplinárním řízení Poslanecká sněmovna podle jednacího řádu,“ domnívá se advokát Miroslav Krutina. Kvůli stejnému kroku přitom v minulosti skončil na postu šéfa sněmovny Miroslav Vlček z ČSSD. Před pěti lety, v době, kdy již zákon o omezení hotovostních plateb fungoval, totiž vrátil půjčku milion korun v papírovém pytlíku.