Skokan: Prezident přijde s originálním řešením

Praha – Poslanec za Věci veřejné (VV) Petr Skokan se domnívá, že prezident Václav Klaus přijde s originálním řešením současné vládní krize. Někdejší hejtman Libereckého kraje, který má ke Klausovi blízko, to řekl ve Studiu 6. Skokan hovořil také o tom, že současný poslanecký klub VV je nyní jednotný a že strana chce pokračovat v reformách a v boji proti korupci. Připustil také, že pokud z kabinetu Petra Nečase (ODS) neodejdou ministři Kalousek, Fuksa a Vondra, nemusí Věci veřejné vládu podpořit. Ve stejném duchu hovořil ve vysílání ČT24 i ministr školství Josef Dobeš (VV).

Skokan se domnívá, že při řešení vládní krize zasáhne aktivně prezident Václav Klaus. „Jak ho znám, on je jako ryba ve vodě, když se něco děje, a má rád, když může řešit problémy, takže si myslím, že pan prezident do toho aktivně vstoupí,“ prohlásil ve vysílání ČT24 Skokan.

Premiér Nečas požaduje, aby z vlády odešel ministr vnitra Radek John (VV) i jeho stranický kolega, ministr školství Dobeš. Na Pražský hrad dnes nese rezignaci ministra dopravy Víta Bárty (VV) a zřejmě návrhy na odvolání Johna a Dobeše. Věci veřejné ale toto akceptují jen v případě, když svá ministerstva opustí Alexandr Vondra, Ivan Fuksa (oba ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dobeš: Pokud čistý stůl, nemůže být ušpiněn Kalouskem

„Když jsme šli do vlády, tak Kalouskovo jméno bylo velkým tématem, jestli do vlády jít, nebo nejít. Na jedné straně misky jsme měli reformy a většinu 118 hlasů ve sněmovně a na druhé straně jméno Miroslava Kalouska. Teď říkáme, pokud čistý stůl, tak nemůže být ušpiněn Kalouskem,“ řekl ministr školství Josef Dobeš (VV).

Pokud se tak nestane, vláda nebude mít jistou jejich podporu. „Připouštíme i možnost, že bychom hlasovali i proti této vládě,“ řekl dnes Skokan s tím, že se dá předpokládat, že dvacet poslanců VV by hlasovalo jednotně. Stejně hovořil ve Studiu 6 i ministr Dobeš. „Všichni ministři VV jsou ochotni odstoupit, ale pak musí platit presumpce viny, ač nikdo z nás není vinen, i na ministry Kalouska, Fuksu a Vondru,“ uvedl Dobeš. „Jestliže premiér chce rekonstruovat svou vládu, chce být důvěryhodný, tak si nedovedu představit, že by premiér myslel vážně, že to může být s Miroslavem Kalouskem,“ dodal. Podle něj by si rekonstruovaný kabinet měl ve sněmovně říci sám o důvěru, a zřejmě by ji dostal.

Ministr Dobeš také v rozhovoru pro dnešní Právo řekl, že do poslední minuty před svým případným odvoláním z vlády by byl plnohodnotným ministrem, jehož hlavním cílem jsou státní maturity. „Kdyby se to nepodařilo, i tu nejposlednější vteřinu před svým odchodem jsem připraven odvolat ředitele (centra pro přípravu maturit) CERMAT Pavla Zeleného,“ řekl v rozhovoru Dobeš.

Rozbuškou vládní krize se stalo oznámení poslance VV Jaroslava Škárky, že si faktický lídr VV Vít Bárta kupoval jeho loajalitu. Se stejným obviněním se na policii obrátila i poslankyně VV Kristýna Kočí. Bárta se hájí tím, že jim pouze půjčil. Oznámil sice rezignaci na post ministra dopravy, v politice chce ale dál pokračovat a nyní se bude soustředit na květnové volby předsedy VV. Pozici VV také nabouraly dokumenty zveřejněné v pátek Mladou frontou Dnes, podle kterých Bárta stranu založil, aby získal zakázky pro ABL. VV to popírá.