Zakázku pro PROMOPRO bude prověřovat antimonopolní úřad

Brno – Antimonopolní úřad bude znovu řešit spornou zakázku pro firmu PROMOPRO, která během českého předsednictví EU zajišťovala audiovizuální techniku. Od Úřadu vlády dostala firma zaplaceno přes půl miliardy, podle kritiků byl ale tendr předražený. Kvůli tomu se snesla kritika na hlavu tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS). ÚOHS se případem začal zabývat na základě podnětu ministerstva financí.

Antimonopolní úřad už jednou okolnosti zakázky zkoumal, podle lednového prohlášení Úřadu vlády si v souvislosti se zakázkou vyžádal dokumenty v polovině února 2009. Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje tehdy úřad odpovídal na podnět týkající se záměru pronajmout prostory v Kongresovém centru Praha mimo režim zákona o veřejných zakázkách. 

Podle dřívějších vyjádření Úřadu vlády byla hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění skutečnost, že ekluzivním provozovatelem a dodavatelem této techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost PROMOPRO. Proto bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem. Kromě toho se jednalo o partnera, který také disponoval bezpečnostními prověrkami. 

Případem se zabývá také policie, která prověřuje podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Případnému pachateli hrozí dva až osm let vězení. Za organizaci předsednictví odpovídal Alexandr Vondra se svým týmem, kvůli tendru čelí kritice jak ze strany opozice, tak některých koaličních partnerů. Ministr dnes oznámil, že dává svou funkci k dispozici předsedovi vlády.

Vydáno pod