Časovaná bota za streetwork letos putuje do Prahy

Praha - Česká asociace streetwork udělila tři putovní ceny v oboru nízkoprahových služeb Časovaná bota 2010. Nominováno letos bylo třicet návrhů. Porotu zaujaly především dlouhodobé projekty, které se zaměřují na práci s mládeží a drogově závislými. Individuálního ocenění se dočkal Martin Holiš a cenu za mimořádný přínos obdržel in memoriam Petr Klíma.

Pracovním týmem roku se stalo nízkoprahové zařízení Sananim, které se více než 15 let věnuje drogově závislým v centru Prahy. Jde o jeden z největších terénních programů v České republice. „Největším tématem, které nás v současnosti čeká, je ochrana jak veřejného zdraví ohroženého užíváním injekčních drog, tak i veřejného pořádku,“ uvedl člen vítězného týmu Aleš Herzog.

Už několik let se v nominacích objevuje jméno Martin Holiš, který se věnuje mládeži v brněnském klubu Likusák. Přestože je také autorem mnohých článků a iniciátorem nových postupů, na prvenství v kategorii osobnost roku dosáhl až letos. „Cena je milníkem, čeho může člověk v této oblasti dosáhnout. Je to něco jako Oscar,“ myslí si oceněný Holiš.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Nízkoprahové programy a terénní práce od počátku rozvoje v Česku ovlivňoval vizionář Petr Klíma. Ten dnes získal za mimořádný přínos cenu in memoriam. Převzít ji přišly jeho děti. Vítěz z každé kategorie dostal symbolicky putovní botu, kterou pošle příští rok zase dál.