Studenti změří síly na přírodovědné olympiádě tentokrát v Čechách

Praha - V České republice dnes začala přírodovědná olympiáda středoškoláků ze zemí Evropské unie. Své znalosti i dovednosti v laboratořích mezi sebou poměří nejlepší mladí chemici, fyzici a biologové. Poradit si musejí se soutěžními úkoly, které organizátoři do poslední chvíle tají. Po dvou studentských týmech vyslalo na olympiádu do Pardubic a Hradce Králové dvacet států unie. Součástí soutěže, která potrvá do 16. dubna, bude také konference expertů z členských zemí unie o vyhledávání talentovaných studentů a o rozvíjení jejich schopností.

Pardubice, Hradec Králové a Praha. Tři města a tři univerzity, které pozvaly talentované studenty. V devátém ročníku přírodovědné olympiády se utkají ve skupinách. „V našem týmu máme specialistu na fyziku, biologii a chemii. Je třeba rozumět látce do hloubky a vyhledávat si zajímavosti, jak co funguje,“ řekl Lubomír Grund, soutěžící z ČR.

Olympiáda by neměla šanci bez pomoci sponzorů. Pro Českou republiku je prestižní akcí. „Týmy, které reprezentovaly Česko v předchozích letech, měly velmi dobré výsledky. Podařilo se nám jako první zemi v historii vyhrát tuto soutěž dvakrát za sebou,“ konstatoval Michal Urban, ředitel odboru pro mládež, MŠMT. Studenti musejí porozumět zadání a skloubit znalosti z chemie a fyziky i biologie a v cestě za vítězstvím prokázat sehraný tým. „Soutěž probíhá pouze v laboratořích, je experimentální,“ podotkl Jan Kříž z Univerzity Hradec Králové.

Cílem pořádání olympiády je i zvýšení úrovně přírodovědného vzdělávání

Olympiáda (EUSO) se konala poprvé v roce 2003. Její duchovní otec Michael Cotter z univerzity v Dublinu přišel tehdy s myšlenkou uspořádat mezinárodní přírodovědnou soutěž pro studenty mladší 17 let. Cílem je probudit zájem o studium přírodních věd u co největšího počtu mladých lidí, rozvíjet tvořivost a týmovou spolupráci při řešení úloh, podpořit vědeckou kariéru mladých nadaných studentů, rozvíjet jejich talent a zlepšit přírodovědné vzdělávání na národních úrovních.

Česká republika se EUSO účastní od roku 2007. V roce 2009 dosáhli čeští studenti absolutního vítězství v konkurenci 41 týmů. V roce 2010 se jim podařilo úspěch zopakovat.

Laboratoř
Zdroj: ČT24