V bytě poslankyně Kočí se našlo odposlouchávací zařízení

Praha - Podle informací České televize našla bezpečnostní agentura ve služebním bytě bývalé předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýny Kočí aktivní odposlouchávací zařízení se zabudovanou SIM kartou. Na místě už vše vyšetřuje policie. ČT informaci potvrdil bývalý poslanec VV Stanislav Huml, který policii do bytu zavolal. Zařízení bylo podle něj ukryté v ložnici za obložením v policové skříni. Žádné trestní oznámení ale Kočí podávat nebude. Podle Humla je totiž ze zákona úřední povinností policie vše vyšetřit. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká informovala, že případ nyní od pražských policistů přebírá protikorupční policie, neboť se podle všeho týká kauzy údajného uplácení poslanců Věcí veřejných.

„Jsem teď na místě, volal jsem na 158, protože firma, která Kočí hlídá, udělala i elektronickou prohlídku jejího bytu a v ložnici zhruba dva metry od postele našla odposlouchávací zařízení, které se aktivuje mobilním telefonem. Policie nyní provádí ohledání,“ řekl Huml ČT. Podezření měl i ve svém bytě, nic se tam ale podle něj nenašlo. Policie ale na základě dnešního zjištění prohledá i byt dalšího bývalého člena VV Jaroslava Škárky.

Pokud policie odvede dobrou práci, podle Humla by se mělo dát zjistit, jak dlouho bylo zařízení v provozu: „Funguje to na GSM kartě a u ní se dá zjistit, jak dlouho je v provozu. Kdy se přihlásila naposledy, jak dlouho probíhal přenos.“ Zároveň nevyloučil, že ochranka při prohlídce ještě něco najde. Služební byt patří podle zjištění ČT ministerstvu pro místní rozvoj, Kočí v něm bydlí od 14. února. Bydlení jí nabídl šéf resortu Kamil Jankovský (VV).

Kristýna Kočí:

„Požádala jsem bezpečnostní službu, která se poslední tři dny stará o moji ochranu, neboť jsem permanentně sledována. Potkávám stejné lidi na různých místech Prahy, neustále za mnou jezdí některé vozy.“   

Podezření ze sledování a odposlechu mobilního telefonu Kočí vyjádřila už minulý týden. Stejně se vyjádřil i Škárka, jehož pohyb podle něj někdo monitoroval v době, kdy jel státnímu zástupci předat materiály o údajném uplácení. Poslanec Jiří Štětina dnes naznačil, že mohou být odposlouchávány i prostory poslaneckého klubu VV: „Máme určitá podezření… Několikrát unikly informace ještě před skončením klubu.“ Poslanci VV se proto nyní při společných jednáních raději schází v sídle strany ve Štefánikově ulici na pražském Smíchově.

Bublan: Je důležité vědět, kdo zařízení našel

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ČT řekl, že jde o další potvrzení toho, že nelze pokračovat ve vládě s ABL: „Jsem z toho šokován.“ Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake dnes v pořadu Českého rozhlasu vyloučila, že by za odposlechy stála bezpečnostní agentura ABL: „Představa, že jediný, kdo tady disponuje odposlouchávacím zařízením je Vít Bárta a ABL, je opravdu velmi směšná.“

Předseda branně bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD) upozornil, že je důležité, kdo zařízení našel. Někdy se totiž podle něj stává, že ten, kdo odposlech našel, ho tam také dal: „Nechci to ale podceňovat, samozřejmě se všichni můžeme domnívat, v čím zájmu tam to zařízení bylo instalováno. Svědčí to skutečně o tom, že VV se navzájem hlídaly, aby měly informaci o svých členech a dokázaly si je podchytit.“ Na tomto případě je podle něj také vidět, jak bylo důležité, aby se data z mobilních telefonů uchovávala. Ústavní soud ale nedávno rozhodl, že je to protiústavní.

Zatím se ale nepodařilo narušit jednotu poslaneckého klubu Věcí veřejných a ODS tak nemůže vsadit na přeběhlíky. Česká televize oslovila kromě tří rebelů všechny zbývající poslance VV. Kromě váhajícího Otto Chaloupky zatím nikdo další klub otevřeně neopustil ani opustit nechce.

Vydáno pod